Zavřít reklamu

iPhone 7 je skvělý a opravdu se mi líbí. Vím, že se Apple mohl vytáhnout s něčím lepším, že mohl ukázat zcela nový design, nové materiály, zamáčknout čočku a představit něco, co konkurence nemá a nějakou dobu mít ještě nebude. I přesto se mi ale líbí a věřím, že si Apple opravdu revoluční novinky nechává na příští rok.

Popravdě mi ani nevadí, že iPhone 7 nemá 3,5mm jack. Sluchátkový konektor je samozřejmě v hudební scéně důležitý, ale u smartphonů zase tak podstatný není a drtivá většina majitelů jablečných telefonů stejně používá EarPods, která našli v balení svého iPhonu a nějací audiofilové z nich nejsou. Navíc bych se i vsadil, že se 3,5mm jacku začnou zbavovat i ostatní výrobci – někteří to stihli i dřív než Apple – a nahradí jej portem USB-C.

I tak mi ale u iPhonu 7 nedává jedna věc smysl a přijde mi neuvěřitelně nepraktická. Právě vzhledem k absenci sluchátkového jacku se Apple k iPhonu 7 rozhodl přibalit nová EarPods s Lightning konektorem. K těm se ještě rozhodl přidat redukci z 3,5mm jacku na Lightning, abyste si k novému telefonu mohli případně připojit i svá oblíbená sluchátka s 3,5mm jackem. Skvělé, ale kde je sakra redukce z Lightning na sluchátkový konektor? Není v balení a Apple jí ani neprodává.

Zajímalo by mě totiž, jak si mám nyní připojit Lightning EarPods, které dostanu k iPhonu 7, do svého MacBooku, iMacu nebo prostě k jakémukoli jinému počítači. Apple se vždy mohl pochlubit dokonalým ekosystémem, vždy všechny produkty v jeho nabídce dávaly smysl a mnohdy tomu bylo tak, že právě jen produkty od Applu jsou mezi sebou plně kompatibilní, ale právě i to s příchodem iPhonu 7 Apple zabil.

Apple se rozhodl nacpat do každého svého nového MacBooku USB-C. Dokonce i chystaný MacBook Pro by jimi měl být osázený ze všech stran, což svým způsobem dává smysl, ale kam si tedy připojím Lightning EarPods, když na MacBooku Lightning port pochopitelně není a redukce neexistuje?

Do teď jsem byl zvyklý, že jsem měl neustále u sebe EarPods s 3,5mm jackem a ty jsem si mohl kdykoli v autobuse připojit do iPhonu a poslouchat hudbu nebo do MacBooku a koukat na film. Teď to asi bude tak, že sebou budu muset nosit dvoje sluchátka – jedny k iPhonu 7 s Lightning konektorem a jedny s 3,5mm jackem do MacBooku. Nebo si můžu vzít rovnou ty s 3,5mm jackem, k nim redukci a tu budu neustále připojovat k iPhonu. Poslední možností je, že si počkám, až Apple začne prodávat redukci z Lightning na sluchátkový konektor, vesele si jí koupím minimálně za 500 Kč a tu budu neustále tahat v batohu, což asi tak dopadne.

Jak už jsem zmínil na začátku, nevadí mi, že iPhone 7 nemá 3,5mm jack. Vadí mi to, že Apple tento tah moc nepromyslel a dokonce ani jeho vlastní počítače nejsou a ani nebudou s novými Lightning EarPods nikterak kompatibilní. Ani ta redukce neexistuje (snad prozatím). Kdyby měl iPhone 7 USB-C, tak by vše dávalo smysl a nemohl bych napsat ani slovo proti, ale takto budou nové MacBooky kompatibilní více se sluchátky, které dostanete k telefonům s Androidem, než s těmi, které dostanete k iPhonu 7 a novějším.

lightning-earpods-fb
iphone-7-lightning-earpods-fb

Dnes nejčtenější

.