Zavřít reklamu

Inženýři a programátoři Applu dokončili poslední přípravy nového operačního systému iOS 10, a to znamená, že už dnes bude mít možnost stáhnout nejnovější verzi operačního systému od Applu každý. Apple myslel na majitele 16 GB iPhonů, a udělal skutečně mnoho změn, díky kterým nebudou muset majitelé mazat příliš mnoho dat, aby vůbec mohli aktualizaci nainstalovat. Určitě stojí za zmínku, že například aktualizace na iOS 8 požadovala dokonce 4,6 GB volného místa, to se změnilo s příchodem iOS 10 na pouhých 1,8 GB. Přesto je potřeba volné místo v iPhonu mít a my vám přinášíme několik tipů, díky kterým rychle a efektivně dokážete místo v iPhonu uvolnit.

1. Zhodnoťte spotřebu uložiště

Ještě než budete mazat fotografie, hry, aplikace nebo hudbu, tak doporučujeme zkontrolovat co vám v iPhonu zabírá nejvíce místa. Důležité je mít přehled a díky položce v Nastavení snadno zjistíte, co zabírá nejvíce místa. Nejprve tedy půjdeme do Nastavení, kde vybereme možnost Obecné a následně klikneme na Úložiště a využití iCloudu, v poslední řadě stačí stisknout možnost Spravovat úložiště.

2. Odinstalujte nepotřebné aplikace

V průběhu času se vám iPhone zanese nepotřebnými hrami a aplikacemi, které dokáží skutečně zabrat mnoho místa. Bylo potvrzeno, že lidé zapomínají odinstalovávat aplikace, které vpodstatě nepotřebují. Odinstalováním aplikace docílíte rychlého uvolnění místa ve vašem iPhonu.

3. Odstraňte stažené songy z Apple Music

Ve snaze ušetřit mobilní data, mnoho z nás stahuje hudbu z Apple Music přímo do telefonu. To znamená, že skladba bude přehrána i v případě, že máte zmiňovaná mobilní data vypnutá. Kde ale hudbu následně odstranit? Půjdeme do Nastavení -> Obecné -> Úložiště a využití iCloudu -> Spravovat úložiště -> Apple Music, kde následně vybereme skladby, které chceme smazat.

music-storage

4. Smažte Safari cache

Další tip vám dokáže smazat několik cenných megabajtů dat. Smazáním cache (mezipaměti) se smažou veškeré údaje o prohlížení v Safari. Opět stačí jít do Nastavení -> Safari kde následně stačí kliknout na možnost Smazat historii a data stránek.

5. Smažte staré podcasty

Pokud jste fanoušek podcastu některého ze světových DJ’s, nebo jenom rádi posloucháte mluvené slovo, určitě využíváte předinstalovanou aplikaci Podcasty. Zmiňované podcasty ale snadno zanesou paměť vašeho iPhonu, proto existuje jednoduchý a přehledný způsob, jak podcasty smazat. Půjdeme do Nastavení -> Obecné -> Úložiště a využití iCloudu -> Spravovat úložiště -> Podcasty, kde následně v pravém horním rohu klikneme na Upravit a odstraníme požadované podcasty.

podcasts

6. Optimalizujte fotografie uložené v zařízení

Pokud používáte iCloud Photo Library, tak se všechny fotografie automaticky nahrávají na servery Applu a synchronizují se napříč všemi Apple zařízeními. Apple však do iOS integroval funkci, která zmenší velikost fotografie v iPhonu a nahraje fotografii v plné kvalitě na servery Applu. Chcete-li zmiňovanou funkci spustit, tak nejprvě běžte do Nastavení, kde musíte vybrat možnost Fotky a Fotoaparát a následně stačí kliknout na možnost Optimalizovat úložiště iPhonu.

7. Smažte staré zprávy

Na první pohled to nemusí být zřejmé, ale zprávy mohou také zabrat pořádný kus paměti, proto doporučujeme staré zprávy promazat.

8. Pročistěte mezipaměť aplikací

Téměř všechny aplikace si ukládají data do mezipaměti, nejvíce paměti poté může zabírat například i Facebook či Messenger. Je pravdou, že ne u každé aplikace jde mezipaměť vymazat, ale některé aplikace (například od Googlu) mají přímo v nastavení aplikace možnost „Vymazat mezipaměť“. Proto doporučujeme zkontrolovat nastavení vašich aplikací a případně mezipaměť promazat.

clear-maps-data-1

9. Smažte nepotřebné hlasové soubory

Pokud používáte funkci VoiceOver, tak si iPhone stáhne až 169 MB pomocných dat. Hlasy jdou také samozřejmě odstranit. Nejprve musíme navštívit Nastavení, kde klikneme na možnost Obecné – Zpřístupnění -> VoiceOver -> Čtení, kde klikneme na tlačítko Upravit a následně smažeme nepotřebné soubory.

10. Restartujte iTunes cache

Pokud si zakupujete hudbu například na iTunes, tak jsou pomocná data skladeb uložena nějaký čas ve vašem iPhonu. Po nějaké době se samozřejmě data smažou, ale existuje malý trik, který donutí iTunes vymazat chache (mezipaměť). Stačí současně stisknout Home Button a tlačítko probuzení, to způsobí, že se iPhone restartuje a tím se vymaže i iTunes mezipaměť.

uloziste-fb

*Zdroj: iPhoneHacks.com

Dnes nejčtenější

.