Zavřít reklamu

Apple logo money iconTisková zpráva: Evropská komise přijala stížnost společnosti GeeksHouse. Té se nelíbí postup společností Apple a Facebook, který znemožnil vydání mobilní aplikace HOWGH. Aplikace HOWGH do sebe integrovala většinu nejpoužívanějších komunikačních platforem, jako Facebook messanger, nativní komunikační aplikaci Applu – iMessage nebo Viber a WhatsApp. Její výhoda tedy byla pro uživatele zjevná. Díky ní už nemělo být potřeba otevírat různé komunikační aplikace, ale vše se odehrávalo v jedné. O takové řešení do té dobry byly pokusy pouze na operačním systému Android, ale pro iOS to byla novinka. „Věděli jsme, že děláme něco unikátního, co na trhu ještě není a co má potenciál oslovit hodně lidí. Ten vývoj byl navíc dlouhý a náročný,“ říká Ondřej Štěpánek, spolumajitel GeeksHouse a šéf vývojového týmu.

Vývojový tým našel způsob, jak jednotlivé platformy integrovat díky jejich otevřeným protokolům. Facebook a Apple se však rozhodli bez předchozího upozornění tyto protokoly zavřít a tím i znemožnit další vývoj aplikace HOWGH. Stalo se tak v poslední fázi vývoje a jen pár dnů před uvedením aplikace na trh. Obvyklou praxí přitom je, upozorňovat na chystané uzavření protokolů i několik let dopředu, a to právě z toho důvodu, aby vývojářské týmy neprogramovali zbytečně.

Takový postup podle právních zástupců vykazuje znaky zneužití monopolního postavení, a proto se GeeksHouse rozhodli bránit. „Nejprve jsme zkoušeli komunikovat přímo s nimiposlali jsme dopisy jak na Apple, tak na Facebook. Apple nám odpověděl dopisem, který vypadal jako mnohokrát použitá šablona a Facebook nezareagoval vůbec,“ popisuje Štěpánek chování IT gigantů. Následovalo sepsání stížnosti k Evropské komisi, která nyní žádost přijala a začíná se ji zabývat. Aktuálně se dotazuje na stanoviska, která ve sporu mají Apple a Facebook.

Vyčíslili jsme výší potenciálně ušlého zisku, na dvakrát 2,5 miliardy korun. To číslo se může zdát astronomické, ale musíme si uvědomit, že se jednalo o unikátní aplikaci, která by oslovovala obrovské množství lidí,“ říká Petr Fučík, právní zástupce společnosti GeeksHouse. „Abychom to číslo získali, použili jsme zcela standardní vzorec, jaký se při vyčíslení ušlého zisku používá běžně,“ dodává Fučík.

20140702apple_money_pile

 

Dnes nejčtenější

.