Zavřít reklamu

Tim Cook icon 2Po rozhodnutí Evropského soudu, že Apple musí zaplatit Irsku za krácení daní v období mezi lety 2003 a 2014 13 miliard eur, uveřejnil Tim Cook na Apple.com otevřený dopis. Ředitel Applu v dopise kritizuje rozhodnutí Evropského soudu z toho důvodu, že bude mít široký dopad na evropské podnikání. Obvinění, které Apple obdržel, uvádí, že dostal speciální nabídku na irské daně. Místo irské standardní korporátní 12,5% daně prý platil pouhé 2 %.

Cook napsal, že je Apple nucen daně doplatit vládě, která říká, že jim Apple žádné další peníze nedluží. Ředitel Applu formuloval rozhodnutí Evropské komise jako vměšování se do Irských záležitostí a nahrazování irské vlády tou svou. Zdá se, že se Irsko a Spojené státy shodly, že výdělky společnosti by měly být daněny v zemi, kde jsou ohodnoceny. Touto zemí jsou Spojené státy, jelikož většina výzkumu a vývoje společnosti Apple je situována právě v Californii.

Apple platí všechny daně, které legálně dluží. Cook uvedl, že Apple je největším plátcem daní v Irsku, ve Spojených státech a dokonce na celém světě. Apple díky své kanceláři v Irsku, kterou otevřel téměř před 40 lety a zaměstnával 60 pracovníků, vytvořil již 1,5 milionu pracovních pozic v celé Evropě.

„Po zacílení na Apple bude mít toto rozhodnutí v Evropě největší dopad na investice a vytváření pracovních míst. Díky teorii Evropské komise nyní najednou každá společnost v Irsku a po celé Evropě riskuje podrobení k placení daní díky zákonům, které nikdy neexistovaly,“ uvedl Tim Cook.

Tim Cook ukončuje dopis potvrzením, že se Apple stále snaží vyvolat mezinárodní daňovou reformu. Poznamenává, že veškeré změny povedou pouze k lepšímu a nastanou legální cestou. Touto poznámkou naráží na Evropské rozhodnutí, které označil jako změnění zákonu, který působí retroaktivně.

Sad Tim Cook FB

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.