Zavřít reklamu

pegatron1Apple byl v posledních letech mnohokrát nařčen z toho, že se v „jeho“ továrnách porušují práva zaměstnanců. Ať už se jednalo o nelidské pracovní podmínky, vykořisťování či nucení do neplacených přesčasů, společnost se z toho vždy dokázala jakž takž vykroutit. Jednou to došlo i tak daleko, že jeden z pracovníků zemřel. V posledním roce Apple výrazně hlásá, že zařídil lepší podmínky pro zaměstnance společností, které pro Apple vyrábí své produkty. Nyní to ovšem vypadá, že se o žádný zázrak nejedná a vše je stále při starém. 

S informacemi přišel portál China Labor Watch, jehož cílem je sledování dodržování pracovních podmínek v zemi. Dle jejich reportu to v továrnách Pegatronu opět není zcela v pořádku, co se týče dodržování práv zaměstnanců. Hlavním zdrojem pro tuto zprávu jsou výplatní pásky zaměstnanců, na základě kterých se dával dohromady obraz o tom, zda-li Pegatron platí své zaměstnance korektně či nikoliv. A dle analýzy to prý rozhodně v pořádku není.

Mezi největší prohřešky patří neplacené a nucené (ilegální )přesčasy a nepřiměřeně nízké výplaty, které nestačí pokrýt životní minimum. Dále se objevilo zneužívání práce stážistů, kteří buď nebyli placeni, nebo byli nuceni pracovat přes čas.

Celý obsah reportu se dá shrnout do několika bodů. Průměrná hodinová sazba zaměstnance vzrostla z 1,85 USD (2015) na 2 USD (2016) hrubého, čistého to vychází zhruba na 1,60 USD. Více než 60% zaměstnanců pracovalo přes čas více než 80 hodin měsíčně. Jeden ze zaměstnanců tak za jeden měsíc napracoval neuvěřitelných 293 hodin. I přes to, že čínské zákony zakazují stážistům přesčasy, v Pegatronu stážisté napracují na přesčasech i 80 hodin měsíčně. Zaměstnanci, kteří nepracují přes čas, dostanou měsíčně zhruba 210 dolarů. Všichni pracovníci musí na své místo dorazit minimálně o 10 minut dříve, než začne jejich směna – tento čas „navíc“ se jim ale neproplácí. Každý zaměstnanec stráví každý den zhruba hodinu času procházením skrze bezpečnostní prohlídky. Tato doba se jim následně strhává z osobního volna. Zaměstnanci jsou nuceni pracovat přes čas. Pracovní podmínky jsou obecně zdraví nebezpečné.

Apple se k těmto problémům příliš nevyjadřuje. Jenou se pouze zmínil o tom, že si jsou vědomi toho, že se v jistých částech Pegatronu občas pracuje přesčas. Ale rozhodně se nejedná o nic velkého a zásadního. Celý report China Labor Watch si můžete přečíst zde.

China Foxconn

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.