Zavřít reklamu

Apple-vs-SpotifyO tom, že to mezi Applem a Spotify už nějakou dobu bouří, jsme vás informovali již několikrát. Apple dle Spotify zneužívá svého postavení a znesnadňuje tak konkurenční boj v oblasti streamování médií. Dalším problémem je princip exkluzivního obsahu, které je velice proti–uživatelský a Apple jej podporuje plnými doušky. Nová kapitola konfliktu se týká autorských poplatků, respektive poplatků vydavatelským společnostem za to, že mohou hrát jejich autory. Apple údajně cíleně přeplácí, aby uměle zvyšoval cenu, která bude pro konkurenci nepřiměřeně vysoká a mohla by být až likvidační. 

Streamovací služba Spotify má opravdu docela problém. Během posledního roku jim vypršely smlouvy se třemi obrovskými vydavatelstvími a jejich obnovení vázne. Jedná se o Universal Music Group, Warner Music Group a Sony Music. Pro koncového uživatele to zatím žádné dopady nemá, jelikož streamování hudby stále funguje, ale do budoucna by to tak být nemuselo. Společnost se s vydavateli musí domluvit, jinak nebudou moci distribuovat jimi vlastněnou hudební produkci. Vztahy mezi nimi se však čím dál více zhoršují.

A dle zástupců společnosti za to může Apple. Apple si totiž může dovolit hudebním vydavatelstvím platit daleko větší sumy, než kdy platilo Spotify. Z celkového zisku například Apple platí od 13,5 do 15%. Nahrávacím společnostem by pak měl Apple vyplácet zhruba 58% z výnosů. Toto jsou čísla, na která Spotify nedosahují. Například labelům vyplácí 55%.

A to je právě kámen úrazu, jelikož jsou vydavatelé a labely zvyklé na ceny, které jim vyplácí Apple, nyní je budou požadovat při nových kontraktech i od Spotify. Společnost se brání tím, že Apple tyto hodnoty výrazně nadhodnocuje, jelikož si to mohou dovolit. Tím pádem vytváří tlak na konkurenci, po které chtějí vydavatelé/labely stejné podmínky, jako dostávají od Applu. Podle posledních informací by však situace neměla být nijak tragická a všechny strany by se měly ve finále dohodnout. Jedná se ovšem o nepříjemnou komplikaci do budoucna, jelikož Apple se svými tlaky na konkurenci jen tak nepřestane.

Spotify-iPhone-FB

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.