Zavřít reklamu

malware iconVýzkumníci z firmy Malwarebytes, která se zabývá vytvářením anti-malware programů, objevili před několika dny v OS X hrozbu, kterou by nezkušený uživatel nemusel objevit. Malware přesměruje uživatele na podvodnou stránku, na které ho donutí stáhnout nevyžádaný software, který by mohl poškodit jeho počítač.

Hlavní výzkumník Malwarebytes, Thomas Reed, oznámil, že objevil malware na podvodné stránce hostované na oficiální stránce Advanced Mac Cleaneru. Malware spoléhá na nepozornost uživatele při instalaci Advanced Mac Cleaneru, který se sice nainstaluje a funguje v pořádku, ale zároveň s ním se nainstaluje i druhý program s názvem Mac File Opener.

Tento druhý program se zdál neškodný. Po chvilce zkoumání ale Thomas Reed objevil, že soubor Info.plist v rámci programu definoval seznam 232 různých typů souborů, které vypadaly, že je dokáže otevřít. Pokud se ale uživatel pokusil otevřít soubor, pro který neměl nainstalovanou odpovídající aplikaci, otevřela se v Mac File Openeru, který zobrazí falešný dialog z OS X, že není nainstalována odpovídající aplikace pro otevření souboru.

Falešné okno odkazuje na stránku macfileopener.com, která stáhne další nevyžádané PCVARK aplikace (Mac Adware Remover nebo Mac Space Reviver). Všechny tyto aplikace mají platný Apple certifikát, takže je OS X bez problémů nainstaluje. Bylo by vhodné upozornit uživatele, že by si měli dávat pozor, co na své zařízení instalují a vyhýbají se pochybným programům, které mohou udělat více škody než užitku.

mac-file-opener-malware
Autentický dialog z OS X.

mac-file-opener
Falešný dialog odkazující na web místo do AppStore.

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.