Zavřít reklamu

baterieSpolečnost Solid Energy Systems (SES) nám slibuje dvojnásobnou kapacitu baterií při zachování jejich stejné fyzické velikosti. To, co zní jako splněný sen miliard uživatelů smartphonů po celém světě a přiznejme si, hlavně těch s nakousnutý jablíčkem v logu, je navíc realita, která bude dostupná již v příštím roce.

Nejdůležitějším faktem je, že SES dokázalo vymyslet technologii, u které lze použít pro výrobu stávající výrobní linky, jen s mírnými úpravami bez toho, aniž by musely společnosti investovat miliardy. Technologie, respektive akumulátor od Solid Energy Systems, nese název Li-Metal a slibuje dvojnásobnou hustotu energie, což znamená, že ve fyzicky stejné baterii, bude dvojnásobná kapacita energie.

Technologie jako taková i technologie pro výrobu je hotová a začátkem roku 2017 se objeví baterie v prvních smartphonech a chytrých hodinkách. Jejich představení by mělo oficiálně proběhnout v lednu během veletrhu CES, ovšem již letos před Vánoci se objeví na trhu první dron, který právě baterie Li-Metal bude využívat.

853188051

*První vyrobená Li-Metal baterie z roku 2015 měla větší kapacitu než baterie v iPhone 6, ovšem její velikost byla poloviční. 

Vědcům se podařilo vytvořit ultratenkou anodu, kterou následně minimalizovali do ultratenké lithiové fólie. Katoda sice zachovává původní velikost, ale vzhledem k ultratenké anodě je baterie se stejnou kapacitou poloviční oproti těm současným, což samozřejmě znamená také fakt, že současné baterie nabídnu při zachování velikosti dvojnásobnou kapacitu.

Li-Metal baterie mají stejnou výdrž dobíjecích cyklů jako Li-Ion baterie a vyrábět je mohou výrobci na stejných linkách jako Li-Ion baterie jen s minimálními úpravami, které nejsou náročné na finance. Pro výrobu se využívají stávající materiály i technologie.

baterie

Vše zní až neuvěřitelně krásně, ale samozřejmě jako vždy i tentokrát se setkáme s malým háčkem, ten by však neměl být až tak zásadní. Cena baterií totiž bude vyšší než u součansých baterií, ovšem nemělo by se jednat o tisíce procent, ale o pouhé „násobky“. Ovšem bavíme se o výrobních cenách, což znamená, že prémiové telefony by měly tyto baterie nasadit bez toho, aniž by na to doplatil spotřebitel. Navíc vzhledem k tomu, že začátkem příštího roku má být na trhu první telefon, který Li-Metal baterii nabídne, je jasné, že ji budou muset v průběhu následujících měsíců nabídnout i další výrobci.

První funkční prototyp byl hotový v loňském roce a svoji kapacitou překonal baterii v iPhone 6 a to přesto, že měla fyzicky jen poloviční objem. Společnost tuto baterii prezentovala akcionářům a ti poskytli investici ve výši 12 milionů dolarů. Zajímavé je, že se spekuluje nad tím, že majoritním investorem je společnost Apple. Ta by baterii chtěla použít nejen pro své iOS produkty a Macbooky, ale zejména pak pro chystaný automobil.

iPhone 6 Plus battery FB

*Zdroj: news.mit.edu

Dnes nejčtenější

.