Zavřít reklamu

Apple indiaAby mohl Apple nadále růst a plnit očkávání svých investorů, musí útočit na strategické trhy, kterými jsou po USA především Čína a Indie. Bohužel analytická společnost Strategy Analytics ukazuje, že v Indii se Applu příliš nedaří. Třetí největší světový trh se smartphony po Číně a USA totiž Applu prozatím nevykazuje příliš zajímavá čísla. Ve skutečnosti Applu výrazně poklesl meziroční prodej a to o celých 35%, kdy za druhé čtvrtletí roku 2016 prodal pouze 800 000 iPhonů, zatím co za stejné čtvrtletí v roce 2015 to bylo 1 200 000 iPhonů.

Navíc prodeje měl zachránit iPhone SE a jak se zdá, příliš tomu nepomohl. Čísla která vykazuje Apple v Indii jsou o to horší v porovnání s tím, že Indický trh meziročně vzrostl o 19% a celkově se v indii prodalo jen v průběhu druhého čtvrtletí roku 2016 více než 31 milionů smartphonů, z nichž pouze 800 000 patří Applu. Neuvěřitelných 97% těchto smartphonů používá operační systém Android.

Navíc nesmíme zpaomínat na to, že jedna věc jsou přímé prodeje, ze kterých by Apple profitoval, ale druhá a to neméně důležitá věc jsou následné prodeje aplikací, her a dalšího multimediálního obsahu přes iTunes Store, iBooks Store nebo App Store. Apple tak má v Indii skutečně velké rezervy, ovšem pokud nepředstaví skutečně levný telefon s cenou pod 300$, nemá příliš šancí na úspěch.

O tom jak je pro Apple Indie důležitá svědčí i časté návštěvy Tima Cooka, který se setkává s politickými špičkami stejně jako se CEO největších operátorů v zemi. Bohužel vláda zamítla Applu jeho návrh na prodeje starších telefonů a tak bude muset společnost s nakousnutým jablíčkem v logu vymyslet novou strategii, nevyšla totiž ani ta s prodejem iPhone 4, prodejem iPhone 5c a ani nový iPhone SE nevypadá pro Indii jako lákadlo.

india-smarphone-market

Dnes nejčtenější

.