Zavřít reklamu

money iconApple je jednou z nejbohatších společností světa, která má na svých účtech přes 150 miliard amerických dolarů, je však zároveň také jednou z nejzadluženějších společností v USA. Jen společnosti General Electric a dvojice operátorů Verizon a AT&T mají větší dluhy než právě Apple. Ten se zadlužuje zejména od roku 2013, kdy jen za poslední dva a půl roku vydal dluhopisy za 80 miliard amerických dolarů.

Apple navíc své dluhy příliš neřeší a naopak je stále zvyšuje. Apple navíc své dluhy zvyšuje až tak extrémně, že rostou devětkrát rychleji než roste hotovost společnosti. Jen letos udělal Apple již třetí prodej emisí s hodnotou devíti nul a to konkrétně sedm miliard dolarů. Analytici se obávají, že Apple příliš riskuje a půjčuje si extrémní množství financí v krátké době.

Například investiční odborník Jordan Chalfin ze společnosti CreditSights radí svým klientům, aby raději investovali do Microsoftu, který má mnohem lepší kredit než Apple. Navíc Microsoft který se taktéž zadlužuje vždy peníze využije na akvizice, tentokrát například vydal dluhopisy na 20 miliard amerických dolarů, za které chce převzít LinkedIn.

Apple místo toho používá dluhopisy na nákup akcií a také na výplatu dividend pro akcionáře. Tím uměle zvyšuje hodnotu akcií. Právě díky zpětnému odkupu a výplatě dividend se akcie Applu i přes problémy které má Apple se snižujícími se prodeji produktů, drží stále na vysoké úrovni.

Světové agentury jako je napříklady Moodyś navíc tvrdí, že pro Apple nemá smysl mít takové dluhy bez ohledu na to, kolik má společnost v hotovosti. Navíc Apple příliš nemůže svou hotovost počítat protože jí má drtivou většinu v zahraničí a při převodu do USA by došlo ke zdanění a Apple by tak ze svých minimálně 90 miliard dolarů které má mimo USA mohl automaticky odepsat 35%.

Tim Cook

*Zdroj: euro.cz

Dnes nejčtenější

.