Zavřít reklamu

iMessage iconZabezpečení různých komunikačních služeb bylo jedním z hlavních témat první poloviny letošního roku. Částečně za to mohl spor Applu s FBI, částečně se jednalo o logické vyústění dlouhodobého vývoje. WhatsApp tak iMessage dostal v průběhu roku vylepšený systém zabezpečení a začal využívat tzv. „end to end encryption“, tedy obousměrné šifrování. I přes tyto moderní zabezpečovací metody se však stále nepodařilo eliminovat všechny bezpečnostní hrozby. Podle nejnovějších informací má problém jak WhatsApp, tak iMessage a zdrojem tohoto problému jsou staré nebo smazané zprávy, které se dají údajně velmi snadno obnovit a zpětně vysledovat.

Podle bezpečnostního experta na zabezpečení mobilních dat, Jonathana Zdziarskiho, se tato chyba ukázala v současné verzi aplikace WhatsApp. Dle něj se v aktuální verzi nedá kompletně odstranit historie konverzací, i když se o to uživatel bude snažit. Údajně nepomůže téměř nic – ať už uživatel jednotlivé zprávy smaže, nebo vymaže dokonce celou konverzaci, nebo se jí pokusí archivovat. Po každém z těchto postupů v zařízení zůstane stopa, díky které půjde vše zpětně dohledat. Jediné bezpečné řešení je odinstalování celé aplikace z telefonu.

Stejný problém mají prý také iMessages. Detailněji se o tom rozepisuje zde, ale princip je velmi podobný, jako v případě WhatsApp. Zprávy nebo konverzace sice můžete „smazat“, ale informace s daty bude stále dostupná v paměti telefonu, a to do té doby, než se jejich prostor nepřepíše jinou informací, což může trvat i několik měsíců. iMessage si ovšem na rozdíl od WhatsApp neodinstalujete. Pro většinu uživatelů by toto nemělo představovat příliš velký problém ale v případě potřeby dohledání specifických informací se dá tato metoda využít. Například celá aféra Fappening vznikla na základě toho, že se hacker dostal do iCloud účtů celebrit, ze kterých, mimo jiné, vydoloval také již smazané fotografie a videa.

whatsapp

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.