Zavřít reklamu

iphone-camera-icon1Patenty jsou opravdu zajímavé věci. Společnosti si vymýšlejí jeden patent za druhým, následně je (logicky) vymáhají v případě jejich porušení, nebo se kvůli nim soudí. V neposlední řadě na ně také reagují obyčejní uživatelé, což je momentálně nejaktuálnější případ, týkající se nějakého patentu společnosti Apple. Není to tak dávno co jsme vás informovali o patentu, který by měl údajně sloužit k tomu, aby mohla společnost (Apple) bezdrátově blokovat nahrávací funkce telefonu. Tedy jak kameru, tak i mikrofon. Na základě zveřejnění tohoto patentu se pak strhla obrovská debata, která vyústila v petici.

Původní záměr patentu nebyl úplně jednoznačný a dalo se na něj nahlížet z několika různých úhlů pohledu. Buď se Apple snažil o to, aby si každý návštěvník užil svůj oblíbený koncert, jelikož s tímto patentem v praxi, by si už nikdy nikdo nic na koncertě nenahrál. Nebo Apple chce zabránit tomu, aby si lidé nahrávali něco, co společnost (nebo jiný zadavatel) nepovažuje za adekvátní. Verzi pro vás přijatelnou si vyberte dle vašich osobních preferencí, nic to ovšem nemění na tom, že se již zmiňovaná petice na webu objevila a lidé proti tomuto patentu velmi hlasitě bojují.

Internetovou petici můžete najít zde a v současné době jí zatím podepsalo téměř 31 tisíc lidí. Autoři petice uvádějí, že se chtějí vyhnout scénáři, kdy budou chtít uživatelé natočit důkaz konaného bezpráví a nelegitimního jednání a přitom narazí na externí blokování nahrávacích funkcí. Ať už se má jednat o nepřiměřený zásah policie nebo jiné podobné případy. Jak se k tomuto stavíte vy? Vadil by vám podobný zásah do uživatelských práv či nikoliv?

iPhone-camera-at-a-rock-concert

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.