Zavřít reklamu

apple-duha-rainbow-iconZveřejnění ekonomických výsledků společnosti Apple, které proběhlo v úterý večer, bude ještě nějaký čas plnit stránky webů, které se o Apple zajímají. Ještě aby ne, konferenční hovor poskytuje mnoho zajímavých informací, ze kterých se dá sestavit velice zajímavý obraz faktů a tendencí, jakým směrem se společnost dále ubírá. Tentokrát si shrneme v několika bodech to, co důležitého bychom si měli z této události odnést. Jedná se většinou o potvrzení již delší dobu evidentních faktů, ale krátké shrnutí rozhodně není od věci. Tim Cook a spol. byli letos opět pořádně výřeční, takže je o čem psát.

Apple překonal veškerá očekávání

Ačkoliv se to může zdát jako přehnané prohlášení, je to tak. Původní předpoklady byly, že společnost vykáže podstatně horší ekonomické výsledky, než nakonec představil. Na základě toho tak akcie posilují a trh se „uklidnil“.

App Store boří rekordy

Z výsledků je také patrné, jak moc důležité jsou pro společnost jejich služby. Právě „služby“ patří k největšímu překvapení, jelikož generují obrovské zisky, které způsobily odvrácení špatných výsledků. App Store a Apple Music bodují. Celkový meziroční nárůst v tomto odvětví je zhruba 20%.

iPhony a iPady mají slibnou budoucnost

I přes to, že Apple prodal méně iPadů a iPhonů, než v předchozím kvartále – 40,4 místo 47 milionů iPhonů a 9,9 místo 10,9 milionů iPadů, blízká budoucnost je dle Tima Cooka pozitivní pro oba dva produkty společnosti. iPhone SE je hitem a nový iPhone údajně bude také. Zisky z iPadu také paradoxně meziročně vzrostly i přes propad prodejů, mohou za to zejména dražší iPady Pro.

Uživatelská základna Maců roste

Applu se podařilo prodat pouze 4,2 milionů Maců, což je propad o zhruba půl milionu zařízení, i tak ale uživatelská základna roste a to navíc v době, kdy je vydání nových modelů téměř za rohem.

Apple Pay se velmi slušně rozjíždí

Apple se svou platební službou nezahálí. Rozšiřuje jí do čím dál více zemí a probíhá skrze ní čím dál více transakcí. Stále je to ovšem poměrně omezená služba, co se týče uživatelského rozšíření. Dle Cooka je ApplePay především příslibem do budoucna.

Indie se stává čím dál důležitější

Indie se momentálně nachází v podobné pozici, jako byla pro Apple Čína před několika lety. Společnost chce trh v Indii využít co nejvíce to bude možné, a proto aktivně investuje do tamní infrastruktury a plánuje výstavbu mnoha komplexů. Jedná se o, pro Apple, nejrychleji rostoucí trh. Meziroční prodeje iPhonů vzrostly o obrovských 51%.

Čína je pro Apple stále důležitá

I když se jim tam v poslední době příliš nedaří. Celkové tržby utržily poměrně výrazný propad, čímž se Čína posunula až na 3. místo z hlediska velikosti trhu (druhá je nyní Evropa). Stále je ale pro Apple velice signifikantním trhem a společnost udělá všechno pro to, aby se situace opět vrátila do stavu z minulého kvartálu. Zejména pak vyřešení zákazu iBooks Store a iTunes.

Apple Watch stále vládnou

I přes to, že podíl Applu na trhu s chytrými hodinkami klesá, stále je daleko před svými pronásledovateli. Hodinky Watch jsou stále populární a letos se navíc dočkají svého druhého nástupce, který se poprvé ukáže světu už za několik týdnů.

Soustředění se na AR

Hit poslední doby – rozšířená realita/augmented reality (AR), je nyní velmi často zmiňovaným tématem. Zejména kvůli gigantickému úspěchu Pokémon Go. Společnost je prý o této technologii velmi dobře informováná a vkládají do ní obrovské množství financí. Zda-li je to pravda, nebo se jen Apple veze na vlně toho, co je v současné době „in“, je ve hvězdách.

Apple je stále neuvěřitelně bohatou společností

I přes to, že jejich kapitál pomalu klesá, stále mají k dispozici více než 231 miliard amerických dolarů. Meziročně je to pak pokles o 1,4 miliardy. Zánik společnosti tedy rozhodně nehrozí :)

Tim Cook Apple money FB

Zdroj: iPhonehacksCultofmac

Dnes nejčtenější

.