Zavřít reklamu

vertical video
Natáčení videa vertikálním způsobem je jedním z obrovských neduhů dnešních uživatelů mobilních zařízeních. Nejenom že je takovýto způsob natáčení absolutně nesmyslný z hlediska použitého záběru (čest výjimkám, které potřebují široký vertikální záběr), ale ještě hůře se na takto pořízená videa dívá. O děsných rámečcích po stranách, které takovéto video doplňují, snad ani není třeba mluvit. Na výšku se videa prostě netočí a občas se zdá, že by to měl každý výrobce svým uživatelům několikrát připomínat. Ideálně před každým nahráváním videa. Na webu se teď objevil jednoduchý návod, jak takto pořízené video upravit. Potřebujete pouze iPhone/iPad/Mac.

S video návodem přišli redaktoři ze serveru 9to5mac a jedná se o velice jednoduchý a rychlý postup. Vertikálně (čtěte špatně) nahrané video je jen potřeba upravit v aplikaci iMovie. Celý proces zabere několik desítek vteřin a ze znehodnoceného kusu dat se tak dá znovu vykřesat mistrovské dílo. Pokud jste se někdy v životě dopustili podobného omylu, a vertikální video máte uložené v telefonu, následujte tyto kroky a můžete zase usínat s čistým svědomím!

  1. Otevřete iMovie
  2. Vyberte videoklip, který chcete upravit
  3. Sdílet -> Vytvořit video -> Vytvořit nové video
  4. Při editaci proveďte rotační gesto prstů (viz video), čímž se video natočí do správné orientace
  5. Hotovo -> Uložit

A je to. Zabralo vám to asi tak 15 sekund života, ale ušetřilo vás to případné hrozby pomluvy, kdyby to byl býval někdo viděl před editací. Podobný postup se dá využít i na Macu, kde jde podobného cíle dosáhnout skrze QuickTime. Stačí pouze načíst video a v „možnostech“ zakliknout „otočit video“. Gratulujeme, teď už máte dva způsoby, jak natáčet vaše oblíbená videa. Buď to budete dělat stejným (a špatným) způsobem, čímž si pak akorát přiděláváte práci, nebo začnete natáčet na šířku (tak, jak se to má dělat), a máte po starostech. V prvním případě vám pak ještě hrozí veřejné zesměšnění, tak o tom zkuste popřemýšlet! :)

https://youtu.be/Bt9zSfinwFA

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.