Zavřít reklamu

SafariJak se blíží vydání nového iOS 10, jehož oficiálního oznámení bychom se měli dočkat na zářijové konferenci, objevují se na webu také nové a zajímavé informace o tom, co všechno nás čeká v systému nového. Tentokrát se objevilo pár zajímavých informací o tom, jakým způsobem se změní Safari, respektive v jakých ohledech usnadní uživatelům své používání. Podle nejnovějších informací od betatesterů je patrné, že se Safari dočká přepracování funkce pro přehrávání GIFů a zamezí také otravnému automatickému přehrávání videí na některých webových stránkách. 

Přehrávání různých GIFů je v současné podobě iOS, resp. Safari, docela otravné. Prohlížeč bere .gif jako samostatné video a uzpůsobuje tomu tak uživatelské rozhraní prohlížeče. Většina GIFů tak vyžaduje manuální spuštění skrz kliknutí na tlačítko play a poté se automaticky zobrazí v režimu celé obrazovky. Toto platí pokud nezobrazujete GIF na samostatné stránce, jako například imgur a podobné. Nově bude systém umět rozpoznat co je GIF (nebo krátké video jiného formátu, bez audia) a umožní jeho spuštění pouhým jedním kliknutím, bez dalšího načítání a nutnosti využít full-screen.

Další otravný problém je funkce automatického přehrávání videí na pozadí, konkrétněji na stránkách, na kterých se takováto videa vyskytují. Z 90% se vždy jedná o reklamní videa, ovšem některé zpravodajské weby to dělají se svými video výstupy také. To už nově nebude v iOS 10 možné, jelikož bude automatické přehrávání jakýchkoliv ozvučených video stop závislé pouze na kliknutí uživatele, který bude muset ono video sám manuálně spustit. Jinak se nic přehrávat nezačne. Tato novinka nejen že předejde otravným a nechtěným videím, ale také může výrazně ušetřit data za zbytečně načtená videa. iOS 10 se momentálně nachází ve fázi beta testu, do kterého se můžete zapojit zde.

Safari iOS 10

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.