Zavřít reklamu

macbook pro oled iconVšichni netrpělivě čekají nové MacBooky Pro. Apple je v poslední době velmi potichu, co se nových notebooků týče, a spoustu případných zájemců to poměrně znervózňuje. Macy potřebují update jako sůl a poslední generace procesorů od Intelu je na trhu už skoro rok. Chtělo by se říci „na co sakra Apple čeká“. Dnes se konal konferenční hovor mezi představiteli Intelu a jejich investory a vzhledem k tomu, o čem se bavili, je docela možné, že Apple čeká právě na Intel. Je totiž možné, že Skylake je vůbec nezajímal a nové Macy bude pohánět nová architektura Kaby Lake!

Tento článek je založený čistě na spekulaci, která pramení z onoho konferenčního hovoru. Mimo klasických věcí, které se v takovýchto hovorech probíhají, zde padla jedna velmi zásadní zmínka o tom, jak Intel pokračuje s vývojem nadcházející architektury Kaby Lake, které bychom se měli dočkat ke konci letošního roku.

Jak jistě všichni víme, aktuální architektura Skylake, kterou Intel vyrábí na svém 14nm procesu, je tu s námi od loňských prázdnin. V té době také Intel oznámil, že končí se svým dvouletým vývojovým cyklem Tick-Tock a nahrazuje ho tříletým cyklem. Letos se tedy dočkáme opět architektury na 14nm procesu, která by ovšem měla být zase o něco více dokonalejší a propracovanější. Letošní procesory z architektury Kaby Lake se mají objevit do konce letošního roku.

A právě o Kaby Lake se v konferenčním hovoru velmi aktivně hovořilo. Zástupci společnosti přiznali, že výtěžnost čipů Kaby Lake je na nadstandardní úrovni a výroba pokračuje rychleji, než sami očekávali. To zapříčinilo fakt, že společnost začala s distribucí Kaby Lake čipů během druhého kvartálu letošního roku. Samozřejmě pouze do rukou dalších výrobců notebooků a OEM partnerů. Je důležité také zmínit, že to jsou právě mobilní čipy, které vždy přijdou na řadu jako první. A právě proto si myslím, že důvod pro takový odklad nových Maců není to, že by Apple zaspal. Ale prostě čekají na nové procesory od Intelu s tím, že architekturu Skylake prostě přeskočí.

Procesory Kaby Lake by kromě standardního posunu v efektivitě IPC měly nabídnout také lepší konektivitu (zejména nativní podporu USB 3.1) a výrazně silnější integrovanou grafiku. Zda-li se tato spekulace potvrdí, uvidíme už za několik málo týdnů, jelikož se předpokládá, že se o nových Macích zmíní Tim Cook během zářijové Keynote.

Hajek MacBook Pro OLED 3

Zdroj: Vlastní, Anandtech

Dnes nejčtenější

.