Zavřít reklamu

FBI Anti-Piracy WarningApple často čelí nařčení z toho, že jejich politika škodí státu, občanům a že hazardují s bezpečnostní situací v zemi. Všechny tyto nářky mají samozřejmě základ v nedávné kauze s FBI, kdy Apple nevyhověl požadavkům ze strany vyšetřovacího úřadu, a neumožnil jim získat data z telefonů kriminálníků. Nyní to ovšem vypadá, že Apple nebude vůči pořádkovým složkám „zaujatý“. Podle nejnovějších informací prý společnost pomohla FBI s identifikací majitele jedné z největších torrentových sítí na světě. Servery Kickass Torrents jsou uzavřeny a jejich majitel je ve vazbě.

I tentokrát se ovšem nejednalo o to, že by dal Apple k dispozici data z uživatelova zařízení. Vše bylo daleko jednodušší. Apple prý FBI poskytl kontaktní informace na podezřelého, jelikož vyšlo najevo, že prováděl nějaké transakce skrze iTunes. Po předání kontaktních informací už pak bylo pro FBI velmi jednoduché onoho podezřelého vysledovat.

Podle dostupných informací byl majitel webu, ukrajinec Artem Vulin, zatčen v Polsku včera ve večerních hodinách. Jeho server KickassTorrents (KAT) nedávno předběhl „konkurenční“ web ThePirateBay v počtu návštěvníků a celkové popularity v rámci P2P komunity. Co se všechno skrze KAT dalo vyhledat, snad není třeba popisovat.

Americké ministerstvo spravedlnosti zažádalo polskou stranu o vydání 30 letého ukrajince. Dle jejich zástupců je hodnota webu odhadována na 54 milionů dolarů a roční výtěžek z reklamy se pak pohybuje v rozmezí 12,5 a 22,3 miliony dolarů. Server KAT prý pomohl rozšířit, skrze P2P stahování, obsah za více než jednu miliardu dolarů. Společně s webovou stránkou (a mnoha jazykovými mutacemi) byl zmrazen i bankovní účet majitele. Je tedy zajímavé, že v případě teroristy ze San Bernardina Apple odmítl FBI jeho iPhone zpřístupnit. Jakmile jim ale někdo „konkuruje“ tím, že umožňuje nelegální stahování hudby (čímž je konkurencí pro iTunes), najednou se osobní údaje vydat mohou.

Apple vs FBI passcode

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.