Zavřít reklamu

iphone se - iconO tom, že se z iPhonu SE stal obrovský hit, není třeba vůbec polemizovat. Apple po několika letech přišel na to, že segment 4″ telefonů je stále velmi populární, a vydání tohoto modelu mu to jen potvrdilo. Okamžitý úspěch v Asii a velký úspěch v Evropě a Americe jsou tomu důkazem. Nyní vyšla data, která si nechala vypracovat agentura Consumer Intelligence Research Partners, a která se zaobírají analýzou prodejnosti jednotlivých modelů a konfigurací jablečných telefonů. A z tohoto průzkumu je jasně patrné, jak moc se Apple trefil do černého.

Dle údajů z průzkumu je jasné, že se Applu s iPhonem SE podařilo donutit stávající majitele modelů 4 a 4s přejít na „nový a malý“ model. Data se soustředí pouze na poměr prodaných modelů v rámci nabídky Apple, ještě zajímavější by však bylo zjištění, jaké konkurenční telefony iPhone SE nahradil v kapsách svých majitelů. Z tabulky se ale dá také vyčíst, že prodeje modelu SE trochu kanibalizují ostatní produkty z nabídky. Zejména pak modely Plus. V březnu klesly prodeje modelů Plus o 9%, v červnu pak o dalších 6 procentních bodů. Úspěch iPhonu SE může tedy dokazovat to, že mnoho uživatelů dá stále radši přednost menšímu telefonu před větším.

Dalším zajímavým ukazatelem je, že uživatelé čím dál více inklinují k menším paměťovým kapacitám ve svých iPhonech. Zejména pak u modelu 6s je patrné, o jak moc populárnější je 16GB varianta. U modelu 6S Plus je to však (a také logicky) prostřední, 64GB model. iPhone SE s 64GB pamětí má jen lehce navrh, oproti svému 16GB sourozenci. Problémy s pamětí by se však měly letos vyřešit, jelikož dle posledních informací bude nejnižší kapacita u nových iPhonů posunuta z 16 na 32GB. A 32GB by už mohlo většině nenáročným uživatelům stačit.

cirp_jun2016_model_mix
iPhone SE slashgear FB

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.