Zavřít reklamu

dronSvět je na pokraji války, denně se řeší teroristické útoky, ale jak se zdá pro EU je otázkou číslo jedna omezit bezpilotní letouny, tedy takzvané drony. Když jsme se už málem začali bát že Euro politici za naše daně udělají něco užitečného, můžeme si opět ulevit. Evropská komise se v nejbližších týdnech chystá schválit regulaci bezpilotních letounů, kde jednou z největších a skutečně důležitých novinek je vymezení bezletových zón. Mezi ty by měly patřit centra měst nebo například letiště.

Zásadní novinkou bude zavedení indentifikačního čísla pro každý pořízený dron. Jakmile si koupíte dron, budete se spolu s jeho číslem muset registrovat, aby bylo jasné kdo je provozovatelem dronu. Je však otázkou, zda by případný delikt řešila policie případně soud s pilotem nebo s provozovatelem dronu, respektive jeho majitelem, o tom se zatím mlčí. Důležitou novinkou budou také bezletové zóny, které budou dané jednak centrálně, ale tkaé si je budou mít možnost jednotlivé země nebo dokonce města upravovat.

Malé drony budou mít možnost létat maximálně do výšky 150 metrů, což platí i dnes, ovšem větší, profesionální drony budou muset být vybaveny zařízení proti srážkám, které se v případě detekce dalšího objektu dokáže tomuto objektu bezpečně vyhnout a zabránit kolizi bez ohledu na to, jak bude v dané chvíli ovládat drona jeho pilot.

Velmi přísná pravidla pak mají být zavedena pro bezpilotní letouny s váhou nad 150 kilogramů, které budou podléhat velmi přísné kontrole a monitorování. Hlasovat se o nové regulaci bude počátkem letošního září a tak možná už své nové Vánoční dárky budete muset registrovat.

Dnes nejčtenější

.