Zavřít reklamu

Android ill iconAmerické velitelství speciálních operací (US SOCOM) je vojenskou institucí, která zastřešuje speciální jednotky ze všech vojenských sborů amerických ozbrojených sil. Ať už se jedná o armádu, letectvo, námořnictvo nebo mariňáky. V roce 2012 začaly speciální jednotky, patřící pod US SOCOM, využívat supermoderní Tactical Assault Kit, který umožňoval vojákům provozovat pokročilé funkce komunikace, mapování, plánování a dorozumívání se s ostatními jednotkami na základě satelitní navigace a podobných komunikačních systémů. Celý systém fungoval na platformě Android, s čímž je teď ale konec, jelikož se to prý nedá používat. Na řadu tak přichází Apple.

Kompletní název systému je Android Tactical Assault Kit (ATAK) a první zavedení do ostrého provozu proběhlo v roce 2014. Jedná se o velice komplexní systém, který pomáhá vojákům a velení v boji. Jeho základem jsou velmi podrobné mapy různých operačních oblastí, které na sebe váží další funkce, jako třeba měření vzdálenosti, skupinové poznámky, sdílení dat mezi uživateli v síti, navigaci, extrémně přesné geolokační zaměření, rozšířené vojenské využití spojení a tak dále. Celý popis tohoto zajímavého systému* najdete zde.

Podle webu military.com ovšem celý projekt upadá, jelikož jsou výchozí telefony nepoužitelné. Údajně má jít konkrétně o Samsungy a vojáci jsou z nich nešťastní, respektive z jejich nespolehlivosti. Telefony s Androidem jsou prý pomalé, zasekané a často úplně zamrzají a vyžadují restart. Toto chování je v akci absolutně nepřípustné a v momentech, kdy životy vojáků a úspěch operace závisí na takovémto kusu techniky, je vyžadována 100% spolehlivost. Tou prý telefony s Androidem zrovna neoplývají a proto se nyní zodpovědná skupina v US SOCOM zabývá přechodem na systém iOS, respektive na použití iPhonů. Podle dosavadních testů jsou prý iPhony daleko lepší, podstatně svižnější a celou zátěž zvládají daleko lépe. Grafika zařízení je daleko přesnější a používání je pak údajně o dost jednodušší a rychlejší.

Screen_capture_of_Android_Tactical_Assault_Kit_(ATAK)
Army iPhone FB

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.