Zavřít reklamu

tsmc-iconApple je velmi váženým zákazníkem, jakmile jde o výrobu procesorů do jejich zařízení, zejména pak v tomto případě do iPhonů, iPadů a Apple Watch. Společnosti se snaží Applu nabídnout ty nejlepší možné podmínky, jelikož na oplátku dostanou velmi stabilního klienta, který odebírá miliony čipů ročně. Z obchodního hlediska se tedy jedná o toho nejlepšího možného partnera. Podle posledních zpráv to vypadá, že společnost TSMC s Applem podepsala několikaletý exkluzivní kontrakt na výrobu čipů A10 a A11. Samsung má tedy asi smůlu a v TSMC mohou slavit.

TSMC pro Apple v současné době vyrábí procesory A9 (iPhone) a A9X (iPad Pro). První jmenované vyrábí však také Samsung a v loňském roce se kvůli tomu zvedla vlna pozdvižení, jelikož oba výrobci používají trochu odlišný způsob výroby. Samsung využívá 14nm FinFET proces, zatímco TSMC 16nm FinFET proces. V praxi neodpovídá ani jedna číslovka tomu co hlásá, ale nějaké minimální rozdíly ve výkonu se našly, proto vznikla aféra „chipgate„. Zpět ale k TSMC.

Podle nejnovějších zpráv to vypadá, že Samsungu vyfouknou výrobu nadcházejících dvou čipů pro Apple. Verze A10 bychom se měli dočkat letos v novém iPhonu, zatímco dostupnost A11 je nejasná, ale s největší pravděpodobností by měl dorazit příští rok s revolučním iPhonem 8. Tak jako tak víme, že by tento čip měl být vyroben na pokročilejším 10nm FinFET procesu, který má zahájit ostrou výrobu nejpozději ve druhém čtvrtletí příštího roku. TSMC očividně přesvědčilo Apple, že mají dostatečné výrobní kapacity a proto se společnost rozhodla, že příští modely nechá vyrábět pouze pod jednou střechou. Taiwanský výrobce si tak může mnout ruce.

Apple A10

Zdroj: Appleinsider

Dnes nejčtenější

.