Zavřít reklamu

Apple A10Každý nový iPhone s sebou přinese kromě exteriérových změn také podstatné změny pod kapotou. Jednou z nejdůležitějších je vždy nový procesor, nebo SoC (System on Chip) chcete-li. Současná generace, označovaná jako Apple A9, dostane na podzim svého nástupce a jak to tak podle prvních informací vypadá, výkonu bude mít na rozdávání. Na web unikly první benchmarky zaměřené na jednovláknový výkon a pokud jim můžeme důvěřovat tak to vypadá, že nadcházející SoC A10 má zhruba stejný výkon, jako velmi silný procesor A9X, nacházející se v obou iPadech Pro.

Server TechTastic se vytasil s grafem, ve kterém jsou srovnány všechny procesory Applu, od verze A4, v jednovláknovém benchmarku Geekbench 3. Na tomto grafu je názorně vidět, jak postupně rostl výkon mobilních čípů v iPhonech. První evidovaný procesor Apple A4 dosáhl nízkého počtu 211 bodů. Tento procesor se nacházel v prvním iPadu, iPhonu 4, iPodu Touch a v druhé generaci Apple TV. Od jeho představení uplynulo již 6 let a za těch 6 let se výkon procesorů z rodiny Ax zvedl o více než 15x.

Apple A10

Současný procesor A9 v benchmarku dosáhne na skóre 2519 bodů s tím, že vylepšený procesor A9X překoná hranici 3000 bodů, konkrétně 3010. A právě k němu se má nový A10 velmi blízko přiblížit. Podle dostupných informací my měl zaznamenat skóre kolem 3000 bodů, čímž se od současné generace vzdálí o téměř 500 bodů. Mezigenerační nárůst je tedy zhruba 20% v případech jednovláknového využití.

V současné době je výkon modelu 6s stále na špičce. V praxi je pak telefon velice svižní. Velkou měrou tomu přispívá především špičková optimalizace iOS, díky které Apple nepotřebuje používat procesory s 8 jádry, 4GB RAM a dalšími téměř „desktopovými“ parametry. Předpokládá se že nový iOS 10 bude zase o něco málo náročnější, tudíž 20% výkonu navíc bude opět velmi vítaných. Nový čip pro Apple opět vyrábí TSMC na 16nm FinFET procesu.

iphone-7-a10-processor-geekbench-benchmark

Zdroj: BGR

Dnes nejčtenější

.