Zavřít reklamu

Apple_logo_black.svg„Apple už roky sabotuje zařízení softverovými aktualizacemi, které zpomalují každý iPhone a iPad s vyjímkou nejnovějšího modelu. Je to strategie s názvem „plánovaná zastaralost“ a také jeden ze způsobů, díky kterému je Apple stále tak zavodou, zatím co na něj ostatní platí,“ uvádí se v petici SumOfUs. Za peticí stojí skupina uživatelů, kteří bojují proti korporacím, které uměle nutí zákazníkům nové produkty.

Právě nejnovější petice se týká iPhonů a iPadů, které jsou podle autorů petice uměle zpomalovány každoročně novou verzí iOS, která všechny telefony a tablety až na ty úplně nejnovější zpomalí a nutí tak lidi přejít na novější model. Petice má po pár dnech více než 150 tisíc podpisů a jak je vidět, je o ni skutečně zájem.

Autoři petice jsou též rozčílení tím, že při výměně zařízení vzniká množství elektronického odpadu, což je však blbost, protože dnes již jen málokdo vyhodí starý telefon jen tak do popelnice nebo jej hodí na skládku, většina lidí jej buď prodá nebo jej vymění u svého prodejce, případně operátora za slevu na nový model, což je služba, kterou dnes nabízí většina prodejců a operátorů.

Navíc Apple své uživatele přece nenutí aktualizovat na nejnovější verzi iOS a pokud máte starší telefon, pak je skutečnost, že telefon s nejnovější operačním systémem běží výrazně pomaleji než v době, kdy jste jej jako novinku koupili s tehdejším operačním systémem. Je tedy jen a jen na vás zda se rozhodnete mít všechny nové funkce nebo alespoň jejich většinu a smíříte se s pomalejší odezvou přístroje nebo zda se bez nich obejdete ale telefon pojede stejně stále rychle.

Z celé petice tedy plyne, aby lidé před každou aktualizací přemýšleli nad tím, zda je v ní některá funkce natolik zajímavá, že se jim vyplatí oželet kvůli ní rychlost telefonu. Každopádně je z mého úhlu pohledu dobře, že Apple dává volbu aktualizace a podporuje i dnes již skutečně zastaralé modely iPhonů a iPadů než aby zkrátka řekl že nový operační systém je jen pro aktuální modely.

Dnes nejčtenější

.