Zavřít reklamu

OpenCellular logoMark Zuckerberg a jeho nejnovější projekt sice na první pohled vypadá jako vrchol filantropie, ovšem na druhou stranu se náramně hodí jeho Facebooku. Zuckerberg totiž představil projekt OpenCellular, který má nabídnout připojení k internetu pro každého na této planetě.  Snem Marka je, aby byl internet dostupný pro každého na naší planetě bez ohledu na místo a finanční nebo politickou situaci, která panuje v jeho okolí.

Mark myslí jednak na lidi, ale také především na svůj Facebook, který v současné době používá 1,65 miliard uživatelů, což je pro něj stále ještě málo, proto že rovnou 4 miliardy lidí nemají přístup k internetu a tedy ani k Facebooku. Aby se internet rozšířil do celého světa, představil Mark Zuckenberg open source platformu s názvem OpenCellular, která má dostat internet do každého místa na světě.

OpenCellular je kompletní řešení zahrnující software a hardware, které je schopné pracovat jak s Wi-Fi tak i s LTE nebo dokonce 2G mobilními sítěmi. „S OpenCellular chceme vytvořit dostupnou technologii, která pomůže zefektivnit práci pro poskytovatele internetu v zemích, kde je současné pokrytí problém. Díky open-source očekáváme snížení nákladů a zlepšení přístupu pro nové uživatele,“ okomentoval OpenCellular Kashif Ali, jeden z hlavních inženýrů Facebooku.

Krabička o velikosti poloviny krabice od bot dokáže pracovat nejen se všemi současnými standardy připojení k internetu, ale díky modeuálárním částem počítá také s jednoduchým upgradem na nové typy připojení. Modem je extrémně jednoduchý pro instalaci a je odolný proti těm neextrémnějším vlivům podnebí a počasí, které panují na naší planetě. Software bude dodávat Facebook a bude se starat o pravidelné aktualizace.

OpenCellular usnadní práci malým providerům a běžným lidem, kteří se rozhodnou zabezpečit připojení ve své vesnici nebo na místě, na kterém byste internet hledali jen těžko. Podle Zuckerberga se k této krabičce dokáže připojit až 1500 lidí současně a to ze vzdálenosti až deset kilometrů.

 

opencellular_00

Dnes nejčtenější

.