Zavřít reklamu

apple-duha-rainbow-iconFunkci „usnadnění přístupu“ nabízí všechny Apple produkty, avšak naprostá většina lidí ji nikdy nepoužije, protože pro to nemají důvod. To ale neznamená, že je tato funkce ve všech těch zařízeních zbytečně – naopak. Zařízení společnosti Apple totiž využívá obrovský počet zrakově postižených lidí, jelikož jejich úroveň zpřístupnění pro takto postižené lidi je naprosto bezprecedentní. Společnost zaměstnává obrovský vývojářský tým, který se stará právě o hladký chod a neustálé vylepšování funkcí pro zrakově postižené. Na web se nyní dostal příběh jedné slepé inženýrky z Applu, která stojí v čele výzkumu a vývoje funkcí pro zrakově postižené uživatele.

Celý příběh zveřejnil server Mashable a můžete si ho v kompletní délce přečíst zde. Pojednává o dnes 22 leté zaměstnankyni Applu, Jordyn Caster, která je od narození slepá a v Applu stojí za vším, co je spojené s funkcí usnadněného přístupu.

Jordyn Castor se narodila o 15 týdnů dříve, než byl plánovaný porod. Při porodu vážila necelých 900 gramů a vešla se do jedné dlaně svého otce. Podle lékařů měla mizivé šance na přežití, takovýto předčasný porod bývá obvykle fatální. Vše nakonec dopadlo dobře a Jordan svůj brzký příchod na svět přežila, ovšem na úkor schopnosti vidět svět kolem sebe.

I přes svůj velmi těžký hendikep se nevzdala a jde si za svým cílem. Vystudovala technický obor na Michigan State University, kde se mimo jiné také poprvé setkala se zástupci Applu. Pochválila jim funkci usnadněného přístupu s tím, že se jí s jejím iPadem neskutečně dobře pracuje a že se doposud nesetkala se zařízením, které by mělo systém takto odladěný pro nevidomé. Pracovníky Applu zaujala svým nadšením a tak jí v roce 2015 nabídli pracovní stáž na pozici zabývající se funkcí VoiceOver, která je obecně velmi úspěšná. Po konci stáže získala permanentní pracovní místo ve společnosti na pozici inženýra pro „Apple’s accessibility design and quality team“.

IAccessiblity

Od té doby je jednou z ústředních postav v oblasti vývoje nástrojů pro usnadnění přístupu. Zejména pak v aplikaci Swift Playgrounds, ve které má na starost připravit jí tak, aby jí mohli využívat zrakově postižené děti.

Funkce usnadnění přístupu jsou v produktech Apple na velmi vysoké úrovni. Z vlastní zkušenosti vím, že nevidomí dávají přednost iPhonům/iPadům proto, že tak kvalitní služby jiní výrobci prostě nenabízí. Společnost velmi ráda a aktivně naslouchá svým uživatelům, což se projevuje v tom, jak celý systém funguje. Za posledních několik let zaznamenaly funkce zpřístupnění obrovský pokrok. Navíc jsou k dispozici všem, ve všech zařízeních, ať už je uživatel potřebuje nebo ne. Málo kdo o těchto funkcích ví, ale Ti co je potřebují vědí, že tam jsou a především, že jsou opravdu dobré.

https-blueprint-api-production

Zdroj: MashableMacrumors

Dnes nejčtenější

.