Zavřít reklamu

iPhone 5s camera fotoaparat icon
Tisková zpráva: Průzkum portálu Ušetřeno.cz, který probíhal mezi 900 respondenty, ukázal, že lidi přesvědčí ke změně mobilního operátora jednoznačně výhodnější konkurenční nabídka. Celých 50 % už ji využilo. Co dalšího na klienty operátorů platí a kolik z nich stále využívá služeb jednoho operátora?

Průzkum pod hlavičkou portálu Ušetřeno.cz ukázal, že svému operátorovi je věrných 34 % dotázaných. Další třetina uvedla, že ho změnili pouze jednou. 5 % respondentů bylo ochotno kvůli levným mobilním tarifům změnit operátora dokonce více než třikrát. Je to jednoznačně výhodnější konkurenční nabídka, díky které jsou lidé ochotni zvednout kotvy a přeplout jinam.

pruzkum-1

Mezi další důvody, které respondenty přesvědčily změnit operátora, patři lepší smluvní podmínky u konkurence (16%) a celková nespokojenost s jednáním původního operátora (16%). Přibližně 10 % dotázaných se rozhodlo využít nejlevnější volání v rámci rodinného, partnerského či sdíleného tarifu. Zbývajících 8 % přesvědčily ke změně například problémy se signálem či pokrytím u předchozího operátora, odchod do důchodu nebo změna zaměstnání.

pruzkum-2

Dvě třetiny klientů velké změny neplánuje

65 % respondentů nemá aktuálně potřebu něco měnit. Se svým stávajícím operátorem i tarifem jsou více méně spokojeni. Naopak jako spíše nespokojená se považuje necelá čtvrtina respondentů a vyloženě nespokojených je 11 % dotázaných. Pro ně by bylo vhodné srovnání tarifů, díky kterému by mohli najít takovou nabídku mobilního tarifu, která by jim vyhovovala více.

pruzkum-3

Průzkum také ukázal, že první mobilní telefon si respondenti pořizovali nejčastěji před 10 až 20 lety. Tehdy se svým mobilem, který připomínal svou váhou a rozměry menší cihličku, mohlo chlubit 60 % dotázaných. 26 % z oslovených se řadí mezi průkopníky, volat odkudkoliv mohli už před 20 a více lety.

Je pravděpodobné, že tito „pamětníci“ začínali u mobilního operátora Eurotel. Ten na trh vstoupil v roce 1991 a dlouhá léta byl jediným tuzemským operátorem. Za svého úplně prvního operátora ho označilo 38 % respondentů. Téměř čtvrtina dotázaných měla na SIM kartě vyražené logo Pegas. Operátor Oskar, který přišel na český trh, jako poslední z velkého trojlístku, se stal startovacím operátorem pro 10 % dotázaných.

Zbylých 26 % respondentů začínalo již u přejmenovaných operátorů – O2, T-Mobile a Vodafone. 2 % dotázaných už mají ve jménech poskytovatelů mobilních služeb takový zmatek, že si přesně nevzpomínají, kdo vlastně byl tím prvním.

Usetreno

Dnes nejčtenější

.