Zavřít reklamu

thunderbolt_display_icon
Apple oficiálně přestal prodávat svůj poměrně starý Thunderbolt Display, který tu s námi byl beze změny už od roku 2011. Nejspíše lidem v Applu došlo, že 5 let starý monitor za cenu 30 tisíc není příliš konkurenceschopný. Včera jsme vás informovali, že Apple nový Thunderbolt monitor vůbec připravovat nemusí, i přes to, že existují dohady o tom, že to bude naopak, ale o tom dnešní článek nebude. Server 9to5mac dal dohromady seznam neoriginálních 4k a 5k monitorů, které u svých Maců můžete bez problému používat. A rozhodně budou lepší a modernější než starý Thunderbolt Display Applu. 

Ať už na nové monitory od Applu budete čekat nebo ne, na řádcích níže naleznete zajímavé alternativy, které se dají na našem trhu sehnat už dnes. 4k a 5k monitorů je na trhu už poměrně dost, ovšem Thunderbolt konektivita je stále poměrně vzácná. Do seznamu se tedy dostanou i další modely, které mají například Display Port. Tak jako tak už ceny nejsou tak extrémně vysoké jako byly dříve (i když top modely jsou stále brutálně drahé).

Mezi nejzajímavější model patří například Dell P2715Q, který nabízí vynikající zpracování a relativně slušnou cenu (u nás se dají sehnat kolem 16 tisíc korun). Dell je obecně braný za zlatý standard v rámci kvalitních monitorů. Například jeho model UP3216Q nabídne stejný 4K panel jako monitor předchozí, ale navíc ještě 5″ v úhlopříčce a vylepšenou konektivitu (a vestavěné reproduktory, které ale stejně nikdo nepoužívá). Vzhledem k tomu, že se ale jedná o vrcholný model, je také vrcholná cena, která začíná na dvojnásobku předchozího modelu.

5K monitorů na našem trhu zatím moc není, ale většinou se také jedná o Dell. Tyto monitory využívají totožný panel, který se nachází v 27″ palcovém 5K iMacu. Ceny začínají kolem 25 tisíc. Jedná se například o model UP2715K UHD. U nás se dále prodávají monitory Philips a HP, které jsou podstatně dražší i přes to, že využívají stejný 27″ IPS panel jako Delly. Opět jde především o konektivitu a design.

Kapitolou samotnou jsou Thunderbolt monitory, kterých je na našem trhu jako šafránu. Především se jedná o tzv. Ultrawide monitory od LG, které nenabízí 4K rozlišení, ale jakýsi hybrid v poměru 21.9. Cena těchto monitorů začíná také kolem 25 tisíc, avšak širokoúhlý design monitoru a jeho mírné zahnutí však nemusí sedět každému. V současné době už je naštěstí z čeho vybírat a není nic jednoduššího, než si nastavit filtr na webu některých velkých prodejců, a najít přesně to, co hledáte.

iMac Retina 5K RAM CHANGe

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.