Zavřít reklamu

idime002-780x1170
Od doby co vyšel první iPhone je mezi některými recenzenty a uživateli shoda na (mimo jiné) jedné věci. Nerozšiřitelnosti paměti. Pro spoustu lidí je to dodnes negativum, které je od iPhonu odrazuje. V dnešní době jsou však k dispozici i poměrně vysoké kapacity rovnou z výroby, nevýhodou je ovšem až extrémně přestřelená cena, vzhledem za získanou kapacitu navíc. Na Kickstarteru se teď ovšem objevil zajímavý projekt, který by mohl nedostatek paměti v telefonu jednou pro vždy vyřešit. Až 256GB paměti navíc v balení, které není větší než malá kulatá baterie.

Paměť v iPhonech je ošemetná záležitost. Apple nabízí jako základ pro své telefony, v dnešní době už stupidně nízkých, 16GB. Z nějakého zvláštního důvodu Apple nenabízí 32GB variantu, ale rovnou 64GB variantu, která je ale s příplatkem více než 3 tisíce korun. O 128GB modelu, za který si zákazník připlatí další více než 3 tisíce korun (dohromady je to téměř 6 a půl tisíce od základního modelu), asi ani nemá smysl mluvit. Teď to však vypadá, že se na obzoru rýsuje řešení, které by mohlo pomoci všem, kteří mají málo paměti v telefonu, nebo prostě nechtějí připlácet za vyšší kapacitu. Na Kickstarteru totiž už více než 2 týdny visí projekt společnosti i.dime.

i

Dime je hovorové označení deseticentové mince, které se již mnoho let používá v USA. Společnost idime inc. si ho však nevybrala náhodou. Princip je naprosto jednoduchý. Stačí mít iPhone 5 a novější a máte zajištěnou podporu výrobku. Pak potřebujete speciální pouzdro, které vypadá jako každé jiné ochranné pouzdro, ovšem na zadní straně telefonu je zvláštní port. A právě do tohohle portu se i.dime vkládá.

idime001-780x520

i.dime je malý paměťový modul, který má opravdu miniaturní rozměry. Velikostí přípomíná klasické placaté baterie například do budíků. Průměr je 14mm a výška 4,3mm. Společnost ho nabízí ve 4 kapacitách a to 32, 64, 128 a 256. Mezi hlavní výhody patří to, že se dá zařízení používat jako přenosný modul. V jednu chvíli ho máte připojený k telefonu a za moment ho můžete připojit (za pomoci speciálního adaptéru) k notebooku, pomocí USB. Výrobci samozřejmě nabízí několik barevných kombinací, tudíž by si mohl vybrat snad každý.

de46508845fe1ef5d3001a0547bb0820_original

Nic ovšem není ideální a i takovýto projekt má své mouchy. V první řadě je to velikost. I přes to, že samotný „dime“ je maličký, na zádech svého iPhonu to prostě poznáte. Mnoha lidem vadila vystouplá čočka fotoaparátu, tohle je 100x horší. Dále tu jsou nízké přenosové rychlosti (nízké v porovnání s NVMe pamětí, které používá nejnovější iPhone). Na nahrávání 4K videa a všechny ostatní potřeby to stačí, ale nikdy to nebude stejně rychlé, jako systémová paměť. To je také jedním z důvodů, proč iPhone nikdy nepodporoval paměťové karty. Apple chtěl jednoduše zachovat rychlostní standard vnitřní paměti, který by různé verze různých karet mohli velmi snadno narušovat. I ty nejrychlejší SD karty se rychlosti NVMe pamětí nevyrovnají.

i

I přes to vás projekt zaujal? Pokud ano, tak koukněte na Kickstarter. Kampaň končí za 11 dní a pokud se vám toto řešení líbí, máte jedinečnou šanci si koupit finální produkt za výrazně sníženou cenu. Prvotní finanční cíl se splnil a dle vývojářů začne výroba v září. V listopadu by pak měly první modely přijít zákazníkům, takže do vánoc by mohl být i.dime doma. Na Kickstarteru najdete všechny potřebné informace, videa a poznámky vývojářů.

ce05cd289d5011bf55b042667f4b7732_original

Zdroj: Cultofmac, Kickstarter

Dnes nejčtenější

.