Zavřít reklamu

china-iconČína je země neomezených možností… tedy podle toho, z jakého úhlu pohledu se na to díváte. Apple má s Čínou velmi ambivalentní vztah. Na jednu stranu mu tato země slouží jako obrovská montovna pro všechny jeho zařízení, na druhou stranu však čínský režim dělá Applu poměrně velké problémy. Ať už se jedná o naschvály kvůli úspěchu jablečných zařízení – na úkor domácích výrobců, zákaz a omezování iTunes a App Store, nebo například nejnovější kauza ohledně žaloby o tom, že Apple šíří proti režijní propagandu skrze filmy, které nabízí v iTunes. 

Ano je to tak. Apple čelí žalobě za to, že má ve své nabídce film (který je jen tak mimochodem více než 20 let starý), který podle příslušných čínských úřadů podněcuje proti režijní aktivity a je plný proti režijní propagandy. Tiskový mluvčí jednoho z Pekingských soudů tuto informaci potvrdil agentuře AP. A o jaký film se vlastně jedná?

Původní název Xuebo dixiao se dá volně přeložit jako „Bloody Fight with the Fierce Enemy“, neboli Krvavá bitva s odporným nepřítelem. Hlavní děj filmu pojednává o bojích mezi čínskou armádou a japonskými nepřáteli, kteří se spolu střetli na území severní Číny, ve 30. letech 20. století.

V soudním sporu však nefiguruje pouze Apple, ale také společnost Heyi Information and Technology, která skrze svou aplikaci Youku HD umožňuje uživatelům výše zmiňovaný snímek zhlédnout. Dle čínského soudu totiž zhlédnutím filmu hrozí „obrovské ekonomické ztráty“.

Hlavním cílem celého procesu je zajistit okamžitý zákaz další produkce tohoto díla a dále pak pokuty v řádech několika tisíc amerických dolarů. Toto není ojedinělý případ, kdy Apple čelí nějaké žalobě ohledně nevhodného obsahu ve svém obchodě. Není to tak dlouho, co státní úřady zablokovali přístup k iTunes a iBooks Store. I přes to všechno je ale pro Apple Čína velmi důležitou zemí, proto je jasné že se vše nakonec vyřeší a bude se dělat, jakoby se nic nestalo. Tak jako vždy až dosud.

apple-china_think-different

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.