Zavřít reklamu

apple-soud-icon

Několik jedinců a společností již téměř pravidelně žalují Apple. Některá obvinění jsou poměrně dost směšná a většinou je podávají takzvaní patentový trolové. Například dříve Texaská společnost zažalovala Apple za to, že iPhone umí telefonovat a posílat e-mailové zprávy. Zajímavý například je i případ, ve kterém důchodce zažaloval Apple, že mu v Apple Storu kompletně vymazali iPhone. Nyní muž z Floridy podal žalobu proti Applu s tvrzením, že iPhone, iPad a iPod porušuje jeho vynález z roku 1992, ve kterém nakreslil Thomas S. Ross „elektronické čítací zařízení (ERD)“. My popravdě podobu s iPhonem nevidíme.

Mezi 23. květnem roku 1992 a 10. zářím 1992 Ross namaloval tři technická zařízení, která se skládají z plochých obdélníkových desek, které mají zaoblené rohy. Také autor do návrhu zakreslil dotykovou plochu, která nikdy dříve nebyla u mobilních telefonů použita.

Ross vytvořil nákres přístroje, který by umožnil číst příběhy, romány, novinové články. Také by na něm bylo možné sledovat obrázky, videoprezentace, vše by bylo zobrazováno na dotykové obrazovce, která by byla podsvícená. Dále si představoval, že bude ERD zahrnovat komunikační funkce a telefon bude obsahovat i modem. Do ERD by šly vkládat paměťové SD karty.

Apple-vs-Ross-design-drawing

Ross zaregistroval užitný vzor v listopadu roku 1992, ale žádost byla zamítnuta poté, co v dubnu 1995 US Patent and Trademark Office ohlásil, že Ross nezaplatil požadované poplatky. V roce 2014 předložil Ross technické výkresy znovu.

Žalobce řekl, že došlo k velké a nenapravitelné újmě, která nemůže být kompenzována nebo měřena v penězích. Přesto Ross po Applu požaduje minimálně 10 miliard dolarů za autorský honorář. Vypadá to ale, že spor velice  pravděpodobně prohraje.

zaloba fb

*Zdroj: Macrumors.com

Dnes nejčtenější

.