Zavřít reklamu

sexy fusion
Na letošním Prague Design Weeku se české veřejnosti představila nová značka luxusních designových reprosoustav s provokativním názvem Sexy Fusion. Jde o unikátní high-end systém, který nejenže vypadá jinak, než cokoliv jste doposud viděli, ale uspokojí i uši náročného posluchače. Je ukázkou toho, že autoři konceptu po vzoru Apple myslí jinak.

Na první pohled nedává srovnání globální korporace s miliardovými tržbami a ruční zakázkovou výrobou smysl. Ale i Apple kdysi nějak začínal, tak se pojďme podívat na to, co mají obě značky a jejich produkty společného.

V první řadě je to design. Na Apple produktech nás fascinují právě tvary, oku ladící linie a touha se jich dotýkat.  Máme rádi celkový pocit, jakým na nás působí. Konkurence pak často kopíruje to, s čím Apple přichází.

sexyfusion

Střídmé linie a minimalistický design Sexy Fusion; hloubka skříně jen o 25% přesahuje CD

Po vzoru tenkých mobilů nebo ultrabooků je hloubka beden necelých 15 cm a na první pohled není vůbec zřejmé, že se jedná o audiosystém, ale spíše o umělecké dílo. Promyšlená technologie, léta zkušeností a poctivý vývoj umožnily i takto štíhlým soustavám hrát odspodu, takže není třeba subwooferu, aby místnost vyplnily kvalitní basy. Ve středně velké místnosti bedny zahrají už od frekvence 28Hz, což je hodnota, kterou ostatní bedny sledují s velkým odstupem.

Flexibilita umístění v interiéru je další klíčovou výhodou Sexy Fusion. Bedny jsou navrženy tak, aby mohly stát přímo u zdi, což je tradičně slabší stránka většiny audio systémů. Sexy Fusion lze také pověsit na zeď. Koaxiální měnič, který vyzařuje basy i výšky z jedné osy, dává možnost umístění beden vodorovně i svisle, např. vedle televize.

Ikonická změna barvy jako předzvěst revoluce
Steve Jobs a Apple v roce 2003 spustili ikonickou kampaň tancujících siluet s bílými sluchátky. Do té doby výrobci nabízeli černá sluchátka a s širší nabídkou barev se moc neobtěžovali. Černá byla prostě standardem, který na svou změnu čekal desítky let. I po 13 letech od představení bílých EarPods je tradiční barvou hi-fi beden černá. Je sice možné občas zvolit různé dýhy nebo výměnné barevné bočnice, ale černá a bílá jsou stále dominantní barvy. Avšak proč se doma zbytečně omezovat?

04-ral-k5-vzornik barev

Vzorník interiérových barev RAL

Sexy Fusion dokáže přinést eleganci do každého interiéru. Nabídka začíná na 213 odstínech palety RAL, které se používají v interiéru. Provedení lze zvolit v matu, polomatu, lesku a hlubokém (klavírním) lesku. Díky zakázkové výrobě si klienti volí barvu dle svých představ a skříň je v několika vrstvách ručně lakována, broušena a leštěna.

05-bass reflex

Výdechy bassreflexu jsou také provedeny v klavírním lesku

Bytoví architekti vítají možnost doplnit své extravagantní návrhy nábytku (jako jsou dnes populární imitace povrchů typu beton nebo rezavý plech) i o hi-fi systém ve stejném dekoru. Vše tak spolu ladí a vytváří unikátní interiér. Reprosoustavy již není třeba schovávat do stropů či stěn, stávají se samostatným designovým prvkem lahodícím lidskému oku. V nabídce jsou pak i na high-end systémech dosud nevídané povrchy a textury, jako je např. benátský štuk. Specialitou Sexy Fusion je např. dvoubarevné provedení se zvýrazněnými detaily, které odráží sofistikovanost majitele a schopnost vyladit svůj domov na maximum.

1984 a rebelové bořící tradice
Když Apple spustil koncem roku 1984 reklamu na Macintosh, v hlavní roli zde byla britská atletka a modelka Anya Major. Ta jako zkušená diskařka ukončila vrhnutým bouracím kladivem propagandu Velkého Bratra dle Orwellova 1984. Apple tak narážel na opuštění konformity a tehdejšího dominantního postavení IBM. Klip režíroval Ridley Scott a spot získal spoustu ocenění.

06-1984 macintosh

Ukázka z reklamního spotu „1984“ na Macintosh

 Sexy Fusion se také nebojí bořit tradice a jít svou vlastní cestou. Ať už se podíváme na nabídku barev, nekompromisního audia, kde na rozdíl od několika reproduktorů hraje z bedny jediný širokoúhlý koaxiální měnič, přes možnost vizuální i zvukovou složku kdykoliv změnit a vylepšit. Už samotný název Sexy Fusion je v záplavě různých „Něco Sound“ a „Něco Audio“ ojedinělý.

Apple pro své logo zvolil nakousnuté jablko. To chce určitou hravost a odvahu. Sexy Fusion staví na podobných základech a inteligentní humor se odráží i v katalogu. Protože firem, které se berou příliš vážně, je na trhu dostatek. Do budoucna se prý můžeme těšit i u Sexy Fusion na provokativní reklamní video.

fusion

Uhodli byste, že se díváte na high-endový audiosystém?

Koncept Sexy Fusion je postavený na výměnných uměleckých panelech dostupných i v limitovaných edicích, takže je možné reprosoustavy neustále obměňovat, díky čemuž se nikdy „neokoukají“. V nabídce jsou tři řady uměleckých sérií s motivy krajin, aktů, abstrakce či konceptuálna. A nechybí samozřejmě ani série inspirovaná Orwellovou dystopií „1984“.

sexy fusion

„Against Big Brother“ art panely na reprosoustavách instalovaných přímo na zdi vybízejí k zamyšlení

Ikonoklastický přístup Sexy Fusion se odráží i v nabídce velmi kontroverzních art panelů. Od decentního černobílého aktu přes „muchovskou secesní“ nahotu až k poctivému sado-masu. Vášnivé čtenářky trilogie 50 odstínů tak nemusí své tajné představy skrývat a mohou se odreagovat od neustálého hraní role vzorné manželky, starostlivé matky a nedoceněné pracující ženy. Jednoduchá výměna panelů tak svádí k okořenění svátku, narozenin nebo výročí právě vhodně zvoleným motivem. Spolehlivě to rozbíjí nudu a rutinu všedního dne – princip eroze všech vztahů.

Kde končí integrace a nastává transformace
Apple si dává záležet na integraci více funkcí, které pak slučují více produktů do jednoho. Nebylo dříve zvykem, aby telefon fotil, natáčel video, přehrával hudbu, navigoval v autě nebo ovládal domácnost. Senzory, aplikace a promyšlený koncept včetně periferií třetích stran promění iPhone např. v mikroskop nebo diagnostický přístroj pro medicinské použití – monitorování hladiny glukózy, klinický výzkum nebo diagnóza malárie jsou nejznámější příklady. Kombinaci HealthKit API a Apple Watch bude konkurence obtížně dohánět.

Sexy Fusion jde za hranice pouhé spotřební elektroniky s atraktivním designem. Luxusní Apple Watch Edition připomíná volitelnými doplňky, jako jsou zlatá či platinová plaketa s gravírovaným jménem majitele.

Koncept vyměnitelných, přísně limitovaných edicí uměleckých děl s certifikátem nese lákavý dlouhodobý investiční potenciál a z každého prodaného páru je určitá částka alokována na nadační fond Invictus Club, jehož účelem je podpora špičkových studentů oborů „life sciences“.

Na světě je spousta výrobců kvalitního audia. Ale pouze Sexy Fusion se vymyká tím, že reprosoustavy pojímá jako individální umělecké dílo s charakterem, investičním potenciálem a navíc i charitativními aspekty.

Je to hlavně o pohodě
Apple se od konkurence liší mj. tím, že jeho produkty prostě fungují. Zapojíte a jdete na to, bez zbytečných starostí. „User experience“ byla priorita Steva Jobse. iOS je tak sympatický a odladěný, že většina Androidů vypadá při srovnání jako developerský build. Siri ráda pomáhá a je s ní i legrace. Zkuste jí ve dvě hodiny odpoledne popřát dobrou noc. Užívání produktů Apple s sebou nese těžko imitovanou pohodu a radost. Bezdrátový tisk, sdílení, AirPlay, to všechno šetří čas i nervy.

Sexy Fusion jde podobnou cestou. Reprosoustavy jsou doručeny až domů v domluveném termínu a odborně instalovány (buď postaveny na antirezonanční hroty nebo pověšeny na zeď), zapojeny a ihned jsou schopny hrát. Dvojice přepínačů přímo na výhybce v zadní části bedny umožňuje doladění zvukového projevu dle preferencí posluchače a akustických charakteristik místnosti. Bonusem je pak inovativní, laditelný bassreflex. Širokoúhlé koaxiální reproduktory pak umožňují volný pohyb posluchače místností bez ztráty zvukové kvality při opuštění osy výškových reproduktorů. Opět něco, na co jsou tradiční high-end reprosoustavy citlivé. Sexy Fusion přináší díky svým inovacím větší svobodu a pohodu.

11-showroom

Sexy Fusion v showroomu u společnosti Insight Home na Praze 4, Antala Staška 30

Obě značky si drží svou hodnotu, ale Sexy Fusion lze upgradovat i do ní investovat

Výrobky Applu mají v době uvedení na trh vysokou cenu, ale i špičkové specifikace, které je umožňují bez problémů používat dlouhé roky. A díky operačnímu systému na míru i po letech relativně slabší hardware podává lepší výkony než konkurence.

iPhone je krásným příkladem toho, jak si chytře navržený systém může držet svou hodnotu v čase. Po roce nebo i déle je to stále vynikající zařízení, které se prodává použité za relativně vysokou cenu a percentuální ztráta při prodeji není tak veliká jako u jiných systémů a značek.

A jak je tomu u reprosoustav? Bez ohledu na značku a rozpočet je člověk rád, když za 3-5 let najde někoho, kdo mu dá alespoň 50% pořizovací ceny. To je problém především při snaze přejít na vyšší model. Člověk hodně ztrácí a má vztek.

Koncept Sexy Fusion pamatuje i na toto. Výhybku je možné kdykoliv jednoduše vyměnit, takže lze při nákupu klidně začít se základním a nejlevnějším balíčkem, který už sám o sobě hraje skvěle. Pokud ale chce někdo časem upgradovat a třeba i poslouchat ty nejluxusnější značky kondenzátorů, které hrají v bednách za sedmiciferné částky, nebo připojovat poctivé kabely na masivní zlacené terminály, řešení je snadné. Během několika minut se vymění výhybka, a je to. A při přestěhování do jiného interiéru se vymění umělecké panely a bedny hned vypadají a hrají jinak. Aniž by rodinný rozpočet krvácel.

Status, charakter a nezapomenutelný zážitek
Apple i Sexy Fusion nabízejí prémiové produkty pro náročné. Kupují si je milovníci kvality, za kterou jsou ochotni zaplatit. Obě značky s sebou nesou určitý status a charakter a přinášejí nezapomenutelný zážitek. Návštěva Apple Store i showroomu Sexy Fusion vyvolá atmosféru radosti, pohody i příjemného vzrušení. Podobné pocity jako při rozbalování nového iPhonu se dostaví, když tým Sexy Fusion poprvé u zákazníka doma v bílých rukavičkách z na míru vyrobených kufrů zakázkový skvost vytáhne, a domov tak dostane nové kouzlo.

13-detail B
12-detail A

Detaily zakázkové skříně s abstraktním uměleckým panelem

Společnost Apple letos v dubnu oslavila své 40. výročí. Je dobře, že více výrobců vyznává filosofii Steva Jobse a nad vývojem a vylepšováním produktů přemýšlí více expertů z různých oborů. Můžeme se pak radovat z krásných a špičkových zařízení s holistickým přístupem. A jak říká heslo Sexy Fusion: Každý den, který prožijeme, aniž bychom měli to, po čem toužíme, je dnem ztraceným a nikdy se nám již nevrátí zpět.

01-bedna s jablkem

Dnes nejčtenější

.