Zavřít reklamu

iOS 10 icon

Každý rok Apple představuje své nové operační systémy nejenom pro Macy, ale i pro iPhony a iPady. Dalo by se i říct, že letos Apple mohl slavit, protože včera na WWDC představil jubilejní 10 verzi operačního systému iOS. Nová verze obsahuje řadu nových funkcí a také několik jemných změn uživatelského rozhraní. Samozřejmě, že když Apple přidá do iOS nějakou funkci, ne vždy je nápadem Applu a nejsou 100% původní. Řada z funkcí totiž ještě před vydáním iOS 10 byla dostupná jako tweak pro jailbreak zařízení.

Přístup třetích stran k Siri

Siri se v iOS 10 otevřela pro vývojáře a díky novému API, které se jmenuje SiriKit, není již hlasová asistentka Applu závislá pouze na předinstalovaných aplikacích. Přesto tuhle funkci mají vývojáři aplikací pro jailbreak komunitu dávno.

Vývojáři, který vyvíjejí aplikace především pro jailbreaknutý iOS mají několik knihoven, které umožnili, aby Siri získala více možností. Konkrétně lze poukázat na AssistantExtensions, což je knihovna, které když se poskytne vstupní zdroj, tak jednoduše dokáže Siri odpovídat na otázky, na které nikdy neznala odpověď.

iOS-10-Siri-Support-for-Third-Party-Apps-2

Probuzení při zvednutí iPhonu

iOS 10 nyní umožňuje probudit zařízení ze spánku tak, že stačí pouze iPhone zvednout na úroveň očí. To znamená, že již není nutné stisknout tlačítko, které by displej rozsvítilo.

Systému iOS již tato funkce chyběla a Android telefony již podobnou funkci mají a jmenuje se Doze. Uživatelé, kteří zmiňovanou vychytávku dříve chtěli museli mít jailbreak a také tweak, který se jmenuje FaceOff.

Wake-iPhone-2

Smolepky v aplikaci Zprávy

Předělaná aplikace Zprávy je jedna z největších změn nového iOS 10. Nově můžeme v aplikaci posílat Digital Touch, zprávy se speciálními efekty, ale také samolepky, které většina z nás zná například z Messengeru. Jailbreak komunita si ale mezi sebou posílá samolepky už dlouhou dobu, a to díky tweaku s názvem StickerMe.

iOS-10-Stickers-Messages-App-iMessage-2

Control Center

Další velkou novinkou je Control Center, který nově nabízí speciální karty. Karty lze prohlížet posouváním Control Centeru do stran. Proto budete mít nyní na „dolní liště“ například pouze přehrávač nebo rychlé nastavené některé z aplikací. Pokud jste si mysleli, že novinku vymyslel Apple, tak jste na omylu, protože to jednoduše odkoukal z tweaku, který se jmenuje Auxo Legacy Edition.

iOS-10-Modular-Control-Center-2

Interaktivní oznámení

Uzamčená obrazovka toho nyní nabízí mnohem více a díky 3D Touch lze rozkliknout na uzamčené obrazovce celou konverzaci, na kterou můžeme přímo z uzamčené obrazovky odpovídat, a to bez zadání hesla. Funkce je to skvělá, ale trochu může ohrozit soukromý uživatele, protože ke zprávám tak bude mít přístup úplně kdokoli. Novinku Apple viděl u tweaku 3D Touch Notifications.

Apple-iOS-10-Lock-Screen-Messages-Notification-Peek-and-Pop-2

3D Touch pro Počasí s widgetem

Pokud máte iOS 10 a iPhone 6s, tak jste si určitě všimli, že po přitlačení prstu na ikonu se ukáže speciální widget. Přesto podobnou vychytávku jsme díky tweakům a jailbreaku mohli na iOS zařízeních vidět už dávno.

Apple-iOS-10-Weather-App-3D-Touch-2

Nový vzhled Apple Music

Apple kompletně v iOS 10 předělal aplikaci Hudba. Nejenom dle mého názoru se mu nový design skutečně nepovedl a já osobně radši sáhnu po alternativě, která se jmenuje Spotify. Přesto se ale Apple inspiroval u tweaku s názvem Gauss 2, který přinášel do Apple Music opravdu velice podobný vzhled jako ten, který Apple použil. Největší ironií je, že se jedná o tweak pro lidi, kteří vidí velice špatně.

Redesigned-Apple-Music-iOS-10-2

Napsání textu přímo do zpráv

Další významnou novinkou v iOS 10, kterou najdete v aplikaci zprávy je možnost napsat text, který následně odešlete. Bude zachován i váš rukopis, zkrátka vše jak napíšete, se odešle osobě na druhé straně. Podobnou myšlenku měl vývojář tweaku Grafiti, který umožňuje téměř stejnou věc jako novinka v iOS 10.

iOS-10-Write-Handwritten-Messages-iMessage-2

Odstranění předinstalovaných aplikací

Funkce na kterou čeká mnoho uživatelů už od vydání prvního iPhone OS. V iPhonu nalezneme pro většinu nějaké nepotřebné aplikace, mezi které patří například Akcie, Watch nebo Videa. V iOS 10 již můžeme většinu předinstalovaných aplikací odinstalovat. To bylo již dříve možné především díky tweaku Springtomize. Pokud nyní v iOS 10 aplikace odinstalujete, následně je můžete zpět stáhnout přímo z App Store.

Delete-install-stock-mail-ios-10-2

Widgety na uzamčené obrazovce

Jednoznačně jedna z nejhezčích věcí v novém iOS jsou widgety na uzamčené obrazovce. Widgety vypadají designově naprosto skvěle a i vývojáři budou mít možnost vytvářet pro iOS widgety na uzamčenou obrazovku. Uživatelé, kteří mají nahraný ve svém iPhonu jailbreak se ale smějí, protože podobnou funkci již mají díky tweaku IntelliScreenX.

Apple-iOS-10-Lock-Screen-Widgets-2

*Zdroj: iDownloadblog.com

Dnes nejčtenější

.