Zavřít reklamu

watchos 3 icon lsa

Apple včera během konference WWDC představil novou verzi operačního systému watchOS 3, který je určen pro chytré hodinky Apple Watch. Ještě před samotnou konferencí nikdo netušil, jaké novinky by měl Apple v operačním systému pro hodinky představit, ale nakonec nás všechny Apple překvapil a novinek bylo opravdu mnoho. Ani pár minut jsme nečekali a ihned po skončení WWDC jsme začali první beta verzi stahovat, díky tomu vám teď můžeme přinést reálný pohled na všechny novinky, který přinesl watchOS verze 3. Bohužel, watchOS 3 zatím mohou stáhnout pouze vývojáři, veřejnost se nové verze dočká až někdy na podzim.

Rychlost hodinek

Už od první verze operačního systému byla nejvíce kritizována samotná rychlost hodinek. V první verzi bylo načítání opravdu zdlouhavé a kvůli tomu hodinky i velice pomalé. Bylo téměř na denním pořádku, že se aplikace načítala i 10 sekund. Částečná změna přišla s watchOS 2, která přinesla takzvané nativní aplikace, které byly uloženy přímo v paměti hodinek. Sice se aplikace načítaly více rychle, ale přesto to žádná sláva nebyla.

Opravdu musím říct, že i když se jedná o beta verzi, jsem opravdu velice překvapen, protože aplikace se nyní načítají opravdu bleskově. To platí hlavně o všech předinstalovaných aplikacích. Aplikace ostatních vývojářů se načítají, ale jedná se o přibližně 2 sekundy, což je oproti ostatním verzím obrovský pokrok, který ocení naprosto každý. V updatu je zvýšení rychlosti opravdu zásadní.

watchos 3 speed

Dock

Velkou zásluhu na rychlosti načítání má i takzvaný „Dock“, který převzal název z operačního systému macOS. Všechny aplikace, které spustíte a následně zavřete se do Docku uloží a poběží na pozadí. Tudíž pokud Dock otevřeme a na aplikaci klikneme, hned se nám otevře, a to naprosto bez načítání. Podobně funguje například multitasking na iOS zařízení. Dock se aktivuje stisknutím bočního tlačítka, které se nachází pod digitální korunkou, díky tomu již v hodinkách nenalezneme takzvané „Glancis“, do kterých jsme si vložili oblíbené kontakty, které jsme mohli opravdu rychle vytočit. Z Docku lze aplikace vypnout pouhým „vysunutím“ nahoru a tím se úplně vypne. To by samozřejmě mělo mít vliv na spotřebu baterie, ale zatím jsem nějaké rapidní vybíjení nezpozoroval.

watchos 3 dock

Control Center

Z Apple Watch nám kompletně s příchodem nové verze zmizely „Přehledy“. Pokud jste byly na obrazovce s watchface, stačilo pouze ze spodní strany vysunout Přehledy, do kterých jsme mohli vložit téměř cokoli – informace o aktivitě, pozastavit aktuálně přehrávanou skladbu nebo si nechat změřit tep. Osobně si myslím, že Apple neměl přehledy rušit, protože když chcete pozastavit aktuálně přehrávanou skladbu musíte jít do Docku, kde najít panel s aktuálně přehrávanou skladbou, na ten kliknout a následně skladbu pozastavit, přijde mi to až moc zdlouhavé.

Apple Přehledy nahradil Control Centerem. Jedná se o panel nástrojů, který můžeme znát například z iOS – v panelu na hodinkách vidíme aktuální stav baterie, na který když klikneme, tak můžeme zapnout režim Rezerva. Poté můžeme snadno aktivovat režim Letadlo, tichý režim, Nerušit. Také lze stisknutím jednoho tlačítka iPhone prozvonit či dokonce rychle Apple Watch uzamknout.

watchos 3 control center

SOS tlačítko

Na konferenci WWDC bylo prezentováno i takzvaná SOS funkce, která zavolá pomoc když jste v nouzi. Při delším stisku bočního tlačítka se zobrazí možnost Vypnout a nově také v České republice “Zdravotní ID”. Po přesunutí prstu po možnosti doprava se zobrazí informace, které byly zadány do aplikace Zdraví. Apple prezentoval možnost, která přímo zavolá na tísňovou linku a odešle vaši polohu všem nastaveným přátelům. Bohužel, funkce zatím není v České republice dostupná a zobrazí se pouze zdravotní ID, nikoli volba, zda-li opravdu chceme vytočit tísňovou linku.

zdravotniid2

Nové aplikace

Do nové verze watchOS 3 Apple předinstaloval celkem pět nových aplikací. Na WWDC se hlavně mluvilo o aplikaci Breathe, která nás má naučit lépe dýchat. Aplikace vám přesně říká, co máte zrovna dělat a vše vám ještě ukazuje opravdu pěkná animace, zároveň je při lekci dýchání měřen i váš tep. Apple nám dokazuje, že se opravdu o zdraví zajímá stále více a investoval nemalé částky právě do aplikace Breathe. Nastavit aplikaci můžeme přes aplikaci přímo v našem iPhonu.

watchos 3 breathe

Další nová aplikace se jmenuje Home a slouží jako protějšek aplikace Home, kterou nalezneme v iOS 10. Jedná se vlastně o aplikaci HomeKit, pomocí které můžeme snadno a na jednom místě ovládat chytrou domácnost. Nová aplikace je i Find my Friends, pomocí které můžeme vidět aktuální polohu našich přátel.

Další nová aplikace nahrazuje možnost v přehledech, která nám měřila srdeční tep. Jak bylo zmíně výše, tak Apple přehledy úplně zrušil a jediná možnost jak rychle změřit tep je právě přes zmiňovanou aplikaci.

watchos 3 tep

Poslední, pro někoho opravdu výbornou novinkou je aplikace Připomínky, která taktéž slouží jako protějšek aplikace v iOS 10. Přímo na hodinkách můžeme všechny připomínky procházet nebo je označovat jako vyřízené. Jedná se o výbornou funkci, pokud například chcete s Apple Watch nakupovat. Jednoduše do iPhonu napíšete nákupní seznam, a ten se ukáže přímo na vašich hodinkách. Dříve jsme to museli řešit přes aplikaci třetí strany.

watchos 3 pripominky

Zprávy

Předělání se dočkaly i zprávy, pomocí kterých lze posílat přes iMessage naprosto každému takzvané Digital Touch zprávy. Prostředí bylo trochu přepracováno. Pokud žijete v USA nebo Číně, tak můžete zprávu napsat přímo na hodinkách, což zatím není ale v České republice možné.

watchos 3 zpravy

Watchface

To co mnoho z nás očekávalo se nakonec stalo skutečností a Apple představil nové watchface. Ty lze nastavit jak na hodinkách, tak i přímo v iPhonu. Apple hlavně zapracoval na takzvaných Activity Watchface, což jsou ciferníky, které mají například na pozadí kruh aktivity. Ciferníky lze taktéž upravovat.

watchos 3 activitywatchface

Myšák Mickey si na hodinkách našel kamarádku a nově můžeme i jako ciferník zvolit myšku Minnie. Barvu myšákovi i myšce lze změnit například podle barvy pásku, který aktuálně máte na své ruce. Do ciferníků nám přibylo také několik nových zkratek a prokliků, pomocí kterých se lze přímo z ciferníku dostat například do aplikace Hudba nebo do aplikace Zprávy.

watchos 3 face

Ostatní novinky

Novinek je samozřejmě více a těm hlavním jsme věnovali několik odstavců. Mezi další novinky patří předělaná aplikace Mapy, která má bíle pozadí na ikonách. Některé aplikace dostali nové UI. Nový design také dostalo „načítací kolečko“. Novinky se dočkala i možnost v nastavení Probudit obrazovku, ve které lze nyní nastavit, aby se zobrazila například poslední aplikace, která byla spuštěna před 8 minutami.

watchos 3 fb

Dnes nejčtenější

.