Zavřít reklamu

APFSApple na včerejší keynote nepředstavil jednu z nejdůležitějších novinek, které nová generace operačních systémů od Applu přinese vývojářům. Apple zcela přepracoval souborový systém, který nyní nese označení APFS. Jedná se o úplně nový souborový systém nové generace, který je navržen tak, aby měl rozsah od Apple Watch až po Mac Pro.

Souborový systém Apple APFS je optimalizován pro ukládání na Flash/SSD a je zkonstruován tak, aby šifrování dat bylo jeho primární funkcí. Nový APFS je navíc kompatibilní s HFS+. Bohužel zatím neznají vývojáři příliš novinek, ty se dozví až během tohoto týdne na jednotlivých workshopech během WWDC.

Ovšem již nyní je známo několik omezení, které doprovází nový souborový systém. V současné době nemůže být APFS použit pro spouštěcí disk. Názvy souborů v současné době reflektují pouze velká a malá ismena. V současné době také prozatím nejsou podporovány zálohy pomocí Time Machine. Chybí prozatím také podpora šifrování pomocí FileVault nebo podpora pro Fushion Drive disky.

Nový souborový systém taktéž v současné době nenabízí otevřený zdrojový kód a o tom, zda bude do budoucna Open Source zatím nepadlo ze strany Applu ani slovo. Všechny výše uvedená omezení však platí v současné době, přičemž nový souborový systém APFS bude dostupný až během příštího roku. Je tedy více než jasné, že tato omezení Apple do té doby opraví.

Apple File System je souborovým systémem nové generace pro Apple produkty a přináší obrovskou změnu po HFS a HFS+, což jsou systémy vyvinuté před 30 lety v době disket a pevných disků, které vypočítávali velikost souborů v bajtech, kilobajtech nebo maximálně megabajtech. V současné době ukládají SSD disky miliony souborů za vteřinu a pracují s gigabajty až terabajty dat. Uživatelé taktéž chtějí aby byly jejich soubory šifrovány a právě proto přichází APFS, který si se všemi současnými nároky poradí mnohem lépe než zastaralé HFS+.

Novinka představuje obrovský krok vpřed nejen pro vývojáře, ale také pro nás, běžné uživatele. Na novinky, které se týkají přímo uživatelů se podíváme v samostatném článku, ve kterém se dozvíte vše, co pro běžné uživatele bude APFS znamenat.

APFS

Dnes nejčtenější

.