Zavřít reklamu

macos osx fuji icon

Ten moment, na který většina majitelů počítačů Mac čeká je právě tady. V San Francisku probíhá WWDC na které Apple představil nový operační systém pro počítače Mac – macOS 10.12 Sierra. Nová verze operačního systému byla přejmenována z OS X pouze na macOS a názvem tak navazuje na operační systémy iOS, watchOS, tvOS… Apple systém pojmenoval podle pohoří v Kalifornii.

Designem novinka navazuje na předchozí verzi El Capitan, ale samozřejmě jako každý rok, tak i letos velký update obsahuje několik zásadních novinek, které určitě uživateli zpříjemní používání desktopového operačního systému. Které novinky si pro nás tentokrát Apple přichystal?

Tou největší a i nejzásadnější novinkou letošího velkého updatu macOS je především zbrusunová Siri, kterou Apple chtěl pro desktopový operační systém vydat už poněkud dlouho. Po několika letech testování a vyvíjení se mu to podařilo, a proto si již budeme moci s naším Macem povídat a ten nás bude poslouchat téměř na slovo. Novou hlasovou asistenku můžeme aktivovat přímo v menubaru a Apple také přidal ikonu do Docku. Po oslovení Siri se otevře okno v pravém horním rohu.

printscreen 2016-06-13 v 19

Siri dokáže reagovat téměř na většinu našich dotazů i když v beta verzi bude dotazů méně a Apple bude každým dnem odpovědi na otázky přidávat. Siri jednoduše otevře Finder, napíše status, přepne aktuálně přehrávanou skladbu či otevře obrázek.

printscreen 2016-06-13 v 19

Další obrovskou novinkou je služba, která se jmenuje Auto Unlock pomocí nové funkce je možné odemykat Mac nebo také MacBook přes Touch ID na iPhonu. Novinka funguje dokonce i tak, že se Mac automaticky odemkne, pokud se v blízkosi nechází odemknutý iPhone, který je registrovaný na stejné Apple ID. Díky Auto Unlock nemusíte stále zadávat heslo, což bude možné díke Bluetooth LE frameworkům. K odemykání však bude sloužit primárně Touch ID iPhonu. Odemyknout macOS je také možné přes Apple Watch a ani nemusíte nic instalovat či stahnovat. Funkce je součástí systému watchOS 3!

f1465839778

Kromě odemykání Macu slouží Touch ID iPhonu i k ověřování plateb přes Apple Pay ve webovém rozhraní. iPhone nebo Apple Watch by mohly posloužit jako prostředek pro potvrzení platby přes Siri. Podobně do nedávna fungovala aplikace MacID.

f1465839812

Další novinkou je takzvaný Universal Clipboard. Jedná se o funkci, která sdílí přeposílá data mezi Macem a iPhonem. Cokoli zkopírujete například na iPhonu, budete moci vložit například do Pages na Macu. Jedná se o funkci, která byla majiteli Macu dlouho žádaná. Nový macOS 10.12 bude hlavně také přináší větší součinnost mezi iPhonem a Macem.

Snímek obrazovky 2016-06-13 v 19

Vzhledem k tomu, že mnoho uživatelů vlastní MacBook 128GB verze, bude se další verze macOS 10.12 Sierra zajímat také o optimalizaci úložiště. Nově se budou ukládat všechny staré soubory, mezi které patří steré fotky, videa, maily nebo filmy přímo na iCloud.

Součástí nového macOS je také funkce, která se jmenuje „Tabs“, díky funkci budou panely dostupné nově naprosto ve všech aplikacích. Apple potěší hlavně vývojáře, protože ti nemusí hnout ani prstem a i přesto budou panely naprosto všude. Jednoduše řečeno, se panely otevírají místo oken.

macos tabs

Další novou funkcí macOS Sierra je funkce „obraz v obraze“, kterou známe například z našich iPadů. Video například z Youtube můžeme přesunout do jakéhokoliv rohu a poté můžeme otevřít například Pages. Video stále uvidíme ve zvoleném rohu.

printscreen 2016-06-13 v 19

Další novinkou je také nové notifikační centrum, do kterého se dají jednoduše „připínat“ veškeré výsledky ze Siri.

Apple také zapracoval na větší stabilitě a zvýšení rychlosti samotného Macu. Nový macOS 10.12 Sierra je již dostupný v beta verzi pro registrované vývojáře, pro širokou veřejnost bude dostupný na podzim tohoto roku. Je velice pravděpodobné, že Apple také spustí public betu. My už samozřejmě beta verzi stahujeme a budeme vám přinášet jako první dojmy z nové verze desktopového operačního systému.

macos fuji new fb

Dnes nejčtenější

.