Zavřít reklamu

Apple Car icon 2

V září loňského roku začali všichni diskutovat ohledně toho, že Apple připravuje vydat svůj vlastní automobil. Kalifornský gigant by tak chtěl konkurovat například Tesle. Projekt se interně údajně jmenuje „Projekt Titan“ a veřejnost mu přezdívá Apple Car. Apple o automobil určitě jistý zájem projevil, protože si například zaregistroval i tři domény, které s autem od Applu úzce souvisí. Podle nejnovějších zpráv projevoval zájem o ultralehký automobil i bývalý CEO Applu, Steve Jobs.

Steve se setkal s designéry Tomem Matanoem, Anke Bodackem a Bryanem Thompsonem, kteří společně vyvinuli ultralehkou karoserii, která je vyrobena z polypropylenu a skleněných vláken. Svému automobilu s lehkou karoserií říkají V-Vehicle. Karoserie byla o 40% lehčí než běžná ocelové vozidla. Zajímavé je, že karoserie je odolná a její výroba stojí o 70% méně, než výroba karoserie ocelové. Konstrukční techniku dnes již využívají moderní vozidla, jako je Ferrari 360 nebo některé modely Audi.

Thompson sdělil, že když jim od Steva dorazil e-mail, tak neváhali a ihned jeli ke Stevovi domů. Následně prý s nimi Jobs seděl přibližně 15 minut v automobilu. Bývalý CEO Applu prý byl ohledně automobilu velice upřímný a dal tvůrcům několik rad. Navrhl jinou přístrojovou desku, která by měla vypadat jako jeden kus a tak by měla „vyvolat pocit vysoké přesnosti“.

2014

Thompson má se Stevem i několik historek. Během toho, co Jobs prohlížel auto zvenčí, vyběhl z domu syn Reed a stěžoval si, že prototyp iPhonu nefunguje. Jobs prý ihned řekl pouze „Vrať se zpátky do domu!“ a následně se opět podíval na automobil. Bryan následně řekl, že strávil několik hodin navrhováním přístrojové desky tak, jak řekl Jobs.

Projekt V-Vehicle nakonec selhal, ale design zakoupil bývalý ředitel společnosti NeXT, Tony Bonidy, který má v plánu automobil produkovat v Itálii.

v vehicle fb

*Zdroj: 9to5mac.com

Dnes nejčtenější

.