Zavřít reklamu

macbook pro oled iconPár týdnů už od spolehlivých zdrojů víme, že chystaný MacBook Pro nabídne zcela přepracovaný design a jednou z největších novinek by měl být OLED panel nad klávesnicí, který bude dotykový a nahradí současné klávesy F1 až F12. Informace dokonce potvrdil i jeden únik fotografií šasi chystaného MacBooku, a tak už s ním všichni tak nějak počítají. OLED panel by měl být softwarově přizpůsobitelný, což znamená, že jednou by se na něm měly zobrazovat klávesy F1 až F12, Esc a možná i tlačítko pro vypnutí/uspání MacBooku (doufejme ale že ne) a jindy by se na něm ukázaly speciální klávesy například pro Spotify, Photoshop, Pixelmator, iTunes nebo třeba pro Siri, kterou by měl Apple už v pondělí představit, tedy její desktovou verzi pro OS X.

Nedávno jsme od 9to5mac mohli vidět jen malý náhled na to, jak by takový panel na novém MacBooku vypadal. Český designér Martin Hájek se s tím však nespokojil a vytvořil vlastní, povedené koncepty, na kterých ukazuje, jak užitečný byl panel mohl být a vlastně i to, jak bude nový MacBook Pro vypadat.

Designér ukazuje, že by se panel měnil podle toho, jakou aplikaci máte zrovna otevřenou nebo co zrovna chcete, aby se na něm ukazovalo, což je vcelku logické a ve finále tak bude panel pravděpodobně fungovat i na novém MacBooku. Martin ale naznačuje, že by OLED panel mohl v podstatě nahradit současný menu bar, tedy lištu, kterou naleznete úplně nahoře na obrazovce v OS X. Menu bar by byl nahrazený jen z části a na panelu by se tak ukazovaly nejdůležitější informace, jako je například aktuální datum a čas, připojení a stav baterie MacBooku.

Stejně tak by mohl panel posloužit jako rychlá aktivace Siri s následným zobrazením prostředí asistentky přímo na panelu. Panel by dokonce mohl ukazovat i progres stahování vašeho oblíbeného seriálu přes torrenty, ale samozřejmě i mnohem více. Vše by záleželo jen a jen na vývojářích a na tom, co jim Apple umožní s panelem dělat.

Koncept se sice zaměřuje především na panel nad klávesnicí, ale ukazuje i celkovou podobu MacBooku Pro na základě informací. V první řadě si můžeme všimnout nové, nižší klávesnice z 12″ MacBooku, reproduktorů po stranách, většího trackpadu, tenčího těla a poté hlavně dost omezeného počtu portů. Nový MacBook Pro by totiž měl nabízet jen čtveřici USB-C/Thunderbolt 3 portů a jeden 3,5mm jack. Tím výčet končí a s obyčejným USB nebo MagSafem se můžeme pravděpodobně začít pomalu loučit.

Hajek MacBook Pro OLED 1
Hajek MacBook Pro OLED 2
Hajek MacBook Pro OLED 3
Hajek MacBook Pro OLED 4
Hajek MacBook Pro OLED 5

27292117890_6049f35f7b_b

Hajek MacBook Pro OLED 6
Hajek MacBook Pro OLED 7
Hajek MacBook Pro OLED 8
Hajek MacBook Pro OLED 9

Dnes nejčtenější

.