Zavřít reklamu

OS X El Capitan logo icon

Několik let již Apple každoročně na WWDC představuje nové verze svých operačních systémů. Stejně jako u iOS, se i u OS X dočkáme několika změn. Zatímco poslední verze El Capitan přinesla především výrzné zlepšení rychlost a stability, tak se očekává, že OS X 10.12 s kódovým označením „Fuji“ přinese především nové funkce. Apple by měl novou verzi operačního systému pro počítače Mac představit po boku systémů iOS, tvOS a watchOS už v pondělí 13. června. Díky zprávám analytiků a také některým únikům máme několik informací, ohledně nového systému.

Nový název

Podle dostupných informací o kterých se diskutuje již dlouho, Apple změní samotné označování, a z Mac OS X bude jen “macOS”, čímž se sjednotí názvy jednotlivých systémů (macOS, iOS, watchOS a tvOS). Dokonce změnu názvu dnes nepřímo potvrdil i samotný Apple. V nejnovějším dokumentu, který se zabývá novými výdělky v předplatném na App Storu, můžeme nalézt text od samotného Applu, kde můžeme vidět termín „macOS“. Oficiálně se ale změnu názvu dozvíme na WWDC, která se nezadržitelně blíže.

Siri

Určitě někteří z vás znají nebo dokonce používají na iPhonu příkaz “Hey Siri”, který spustí virtuální asistentku Siri. Hlasová asistentka na Mac by měla být jedna z nejnovějších funkcí nového operačního systému pro počítače Mac. Hlasovou asistentku by mělo být možné aktivovat přímo v menubaru pomocí nové ikony nebo kliknutím na ikonu v Docku.

Apple údajně Siri pro OS X testuje od roku 2012, ale až po čtyřech letech by měla být dostupná pro širokou veřejnost. Siri toho na iOS zařízení zvládne opravdu hodně, konkrétně dokáže otevřít aplikace, vyhledávat na webu, posílat textové zprávy, přečíst e-maily nebo vypočítat příklad. Špatnou zprávou je, že zatím stále není dostupná v češtině, ale je možné, že se Siri v češtině dočkáme v macOS 10.12 nebo iOS 10.

Odemykání Macu přes Touch ID

S novým systémem údajně bude možné odemykat Mac nebo MacBook přes Touch ID na iPhonu. Novinka by měla fungovat tak, že pokud by byl v blízkosti Macu odemknutý iPhone, tak nebude nutné na počítači zadávat heslo, což bude možné díky Bluetooth LE fameworkům. Nová funkce bude v mnohém podobná funkci na Apple Watch, kdy není nutné hodinky odemykat, pokud je v blízkosti odemčený iPhone. V případě Macu byla ale mělo posloužit primárně Touch ID iPhonu, kterým by se počítač mohl odemknout. Vypadá to, že funkce bude dostupná i na Apple Watch, což by bylo samozřejmě ještě pohodlnější. Podobně již funguje aplikace MacID, kterou dodnes využívám a musím říct, že funguje naprosto skvěle.

Dostupnost

První beta verze OS X (macOS) 10.12 by měla být vydaná během nebo velice brzy po WWDC. Finální verze, která bude dostupná pro všechny uživatele by měla vyjít letos na podzim. OS X 10.12 by měl pracovat na všech počítačích Mac, které podporují El Capitan, i když údajně Siri nemusí pracovat na každém z nich.

OS X 10.12 FB

Dnes nejčtenější

.