Zavřít reklamu

letadlo airplane icon

Každý, kdo někdy byl na palubě dopravního letadla, ví, že před odletem vás dobře známý hlas přivítá na palubě, sdělí kam zrovna letíte, jaké služby vám budou poskytovány, ale hlavně vás také požádá, abyste vypnuli všechna svá elektronická zařízení. Zároveň vás také kapitánův hlas vyzve, abyste svůj mobilní telefon uložili do svého příručního zavazadla nebo také do kapsy na sedadle před vámi. Proč ale tomu tak je? Proč musíme vypínat iPhone nebo zapínat režim Letadlo? Proč musíme do odvolání telefon uklidit do příručního zavazadla? Na všechny tyto otázky nyní známe díky jednomu kapitánovi letadla odpověď.

Je jasné, že upozornění budete respektovat a zapnete režim Letadlo. V podvědomí každého člověka totiž je, že mobilní telefon může jednoduše způsobit pád obřího letadla. Ve skutečnosti nevypnutí mobilního telefonu nezpůsobí pád letadla (překvapivě), ani nefunkčnost některých přístrojů v kabině. Přesto vypnutí mobilního telefonu nebo zapnutí režimu Letadlo dokáže let hlavně pilotům zpříjemnit.

Na otázku ohledně mobilních telefonů odpovídal pilot pro blog AirlineUpdates.net: „Už jste někdy umístili svůj mobilní telefon do těsné blízkosti reproduktoru? Pokud ano, tak jste pravděpodobně slyšeli opravdu velice otravný zvuk. To vás dokáže naprosto snadno rozhodit. No, a hádejte co – stejný zvuk slyší piloti ve svých sluchátkách především při startu, když zapomenete vypnout zařízení nebo zapnout režim Letadlo.

Pilot dále na blog napsal: „Není to důležité pro bezpečnost, ale je to rozhodně příjemné pro jistotu. V případě, že bude na palubě 50 lidí, kteří nechtějí vypnout svůj mobilní telefon, tak 50 telefonů bude stále hledat mobilní síť na maximální výkon. To způsobí zmiňované ruchové zvuky ve sluchátkách… Jedná se především o zdvořilost. Přepnutí mobilního telefonu do režimu Letadlo dokáže ukázat uznání lidí, a také to dokazuje, že si váží naší práce a chtějí abychom je dopravili v bezpečí do cílové destinace.“ Přesto pilot připustil, že občas zvuky ve sluchátkách slyší: „Je to docela vzácné, ale slyším ruchové zvuky tak jednou nebo dvakrát za měsíc, a to pilotuji asi 50 letů měsíčně.

Co si budeme povídat, za některá letecká neštěstí také mohou chyby pilotů. Pokud telefon nevypnete a pilota bude zvuk rozptylovat, tak je větší pravděpodobnost, že by mohl udělat nějakou chybu. Proto až budete v letadle, tak zapněte režim „Letadlo“ nebo pro jistotu úplně svůj mobilní telefon vypněte. Jak případně režim Letadlo zapnout? Na ploše iPhonu, iPadu nebo iPodu touch přejeďte prstem odspodu obrazovky. Otevře se Ovládací centrum, kde klepněte na Letový režim (ikona letadla). Letový režim také můžete zapnout na svých chytrých hodinkách, tedy na Apple Watch.

letadlo airplane fb

*Zdroj: iDropNews.com

Dnes nejčtenější

.