Zavřít reklamu

facebook_lock_messageMnozí z vás jistě netuší, že Facebook přes mikrofon vašeho zařízení odposlouchává veškeré dění kolem. Je celosvětově známo, že veškerý pohyb, co uděláte na Facebooku, je monitorovaný a pomáhá poté cílit jednotlivé reklamy mezi dané uživatele. Stejně tak fungují i nové reakce u tlačítka “To se mi líbí”, podle kterých Facebook pozná, jaký vztah máte k danému videu, příspěvku nebo produktu. Dále tu jsou pocity, kterých máte po napsání statusu na výběr hned několik. Ale Facebook nezahálel a posunul toto “špehování” ještě o laťku výš.

Před nedávnem přišla s takovým tvrzením americká profesorka Kelly Burns z univerzity Jižní Floridy, kdy potvrdila, že Facebook používá mikrofon k rozeznání hudby, filmů nebo televizních pořadů. Tato funkce je tak propracovaná, že dokáže zjisit, jaký díl seriálu zrovna běží na televizních obrazovkách. Na základě výsledků poté umísťuje cílené reklamy na zdi uživatelů.

Profesorka ale nevěřila, že jsou odposlouchávány pouze média, a tak vedla nahrávaný rozhovor s kolegou o daném tématu. Facebook jí samozřejmě ihned po skončení hovoru začal nabízet dané reklamy vyvozené z hovoru. Přitom zástupci sociální sítě toto tvrzení odmítli a zaručili se, že jsou pouze nahrávány vnější média, jejichž nahrávky se neukládají na žádná z jejich úložišť.

facebook prohlášení

Tyto nahrávací prvky byly implementovány do aplikace Facebook již v roce 2014, ale stále jsou cíleny spíše pro americký trh. Pokud se ale i přesto bojíte o své soukromí, je zde jednoduchý návod, jak odposlouchávání omezit:

1) Z hlavní obrazovky iPhone/iPadu klikněte na Nastavení
2) Nyní zvolte Soukromí
3) Zde zvolte Mikrofon a přejeďte posuvníkem doleva u Faceboku a Messengeru

Nyní jste Facebooku zakázali využívání mikrofonu a zároveň šetříte baterii.
Více o reakcích To se mi líbí se dočtete zde, přímo na oficiálních stránkách  Facebook podpory

Facebook FB

Dnes nejčtenější

.