Zavřít reklamu

ios-9-siri-iconMinulý týden jsme vás informovali o tom, že Google na své konferenci Google I/O představil produkt Google Home. Jedná se o domácí asistentku, která pro vás udělá „kdykoliv cokoliv“. Podobná zařízení se v poslední době dostávají do popředí zájmu uživatelů. Mimo Google Home existuje ještě velmi populární varianta od Amazonu zvaná Amazon Echo. A právě těmto zařízením by měl konkurovat nový produkt od Applu, který bude vybudován okolo hlasové asistentky Siri. A právě SDK (software development kit) pro Siri nově Apple nabídl vývojářům, aby ukázali čeho jsou schopní.

Hlavním předpokladem pro to, aby mohl Apple s podobným produktem přijít, je nutnost otevření přístupu k Siri i ostatním vývojářům. Apple se vydání SDK dlouho bránil, jelikož se obával případného narušení zabezpečení celého systému, ale jak to tak vypadá, nakonec našel způsob jak to udělat. Otevření přístupu ostatních vývojářů umožní Siri používat i aplikace třetích stran. Takže pokud si vyžádáte informace například o počasí, nebude Siri závislá pouze na originální aplikací Počasí.

Toto zpřístupnění dále může velmi napomoci rozšíření schopností hlasové asistentky od Applu. Tím, že vývojáři dostanou k dispozici API, se objevuje téměř nekonečně mnoho využití. Podle aktuálních informací by se měl Siri SDK objevit již poměrně brzy, a to na červnové WWDC, takže prvních reálných výsledků bychom se mohli dočkat už v iOS 10 a OS X 10.12.

Tyto domácí asistenti fungují na principu komunikace s programem „umělé inteligence“. Jak Amazon Echo, tak Google Home jsou permanentně spojeny se svým ekosystémem a na základě hlasových příkazů dokáží reagovat na specifické podněty. Chcete vědět jaké nabízí polední menu vaše oblíbená restaurace? Asistentka vám to hned zjistí. V případě propojeného ekosystému pak vyžádanou informaci bude umět poslat například do televize nebo telefonu. Toto odvětví má před sebou slibnou budoucnost, takže jako koncoví uživatelé se máme na co těšit.

amazon-echo-21

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.