Zavřít reklamu

uber_icon

CEO Uberu, Travis Kalanick, nedávno řekl, že jízdy Uberem jsou drahé, protože se platí ostatní nadstandardní služby, které jiné společnosti nenabízejí. Celá služba Uber je závislá na řidičích, ze kterých se stávají taxikáři, což je ta nejpodstatnější část. Řidiče je samozřejmě potřeba také platit a aby Uber zvýšil své zisky a exkluzivitu, tak plánuje vydat autonomní taxík, který by řidiče nahradil. Uber automobil představil během minulého čtvrtka a lidé ho mohou už nyní zpozorovat v okolí Pittsburghu.

Uber k samotným testům využil hybridní sedan Ford Fusion, ke kterému následně inženýři připojili videokamery, radary, čidla a další snímače. Uber přesto pravděpodobně počítá s tím, že i když bude vůz řídit počítač, tak za volantem na jeho jednání bude dohlížet řidič, který by ale měl mít méně práce a tím i logicky menší plat.

Největší alternativní taxislužba světa na svých stránkách napsala: „Při autonehodách ročně na světě zemře 1,3 milionů lidí, 94% nehod způsobuje lidská chyba. Každý den testování vede ke zlepšení celého vozidla. Právě teď se zaměřujeme především na bezpečnost chodců, cyklistů a ostatních řidičů, kteří jsou součástí silničního provozu. Řidič může převzít kdykoliv nad vozem kontrolu.

Současné zákony v USA zatím plně autonomní vozy bez volantu, pedálů a řidiče nepovolují. Google, Uber a Lyft vytvořili na konci dubna silnou koalici, která se bude zasazovat o urychlení vstupu autonomních vozů na trh.

Autonomní automobil vyvíjí Google a proslýchá se, že Apple připravuje své Apple Car, kterému se údajně interně přezdívá Projekt Titan. Dokonce se Apple zajímá o pozemky o celkové výměře téměř 75 000 metrů čtverečních, které by se dali použít jako nová vývojová centra právě pro samořídící automobily.

uber-car

*Zdroj: Bgr.com, Novinky.cz

Dnes nejčtenější

.