Zavřít reklamu

google car iconChytré a hlavně autonomní vozidlo od Googlu je sice extrémně bezpečné, ale to ještě neznamená, že se mu nemůže stát nějaká nehoda. Firma pravidelně zveřejňuje statistiky ze svých jízd a přestože vozidlo najezdilo dohromady již více než 2,5 milionu kilometrů, má za sebou jen několik dopravních nehod, které dokonce v drtivé většině případů Google vozidlo ani nezpůsobilo. I tak se může občas stát, že před kola skočí nepozorný řidič a vůz bez řidiče jej srazí.

Google se proto rozhodl, že přijde s geniální a zároveň trochu bizarní novinkou. Nechal si totiž patentovat technologii, jenž má zachránit chodce, kterého autonomní vůz srazí. Na přední kapotě auta by se totiž nacházel speciální přilnavý povrch, který by sraženého chodce doslova přilepil ke kapotě. Tím by tak náraz nevymrštil tělo přes čelní sklo a střechu do vzduchu a chodec by nedopadl za auto, kde by ho mohl další automobil přejet. Stejně tak by tělo nebylo odražen do druhého pruhu, kde by jej mohlo srazit další auto jedoucí v protisměru.

Google v patentu neuvádí, zda by automobil jel dál a dovezl sraženého chodce na kapotě rovnou do nemocnice nebo zda by zastavilo a někdo by běžel dotyčnému na pomoc. Pravděpodobnější je samozřejmě druhá varianta. V současnosti sice jezdí autonomní vůz od Googlu v drtivé většině opravdu prázdný, a tak by sražený chodec přilepený na kapotě mohl jen doufat, že mu pomůže někdo z kolemjdoucích či někdo z řidičů z ostatních aut, ale v budoucnu by mělo vozidlo od Googlu vozit skutečné osoby, které by tak nemusely řídit a mohly se během jízdy věnovat jiným povinnostem.

Zda Google patent ve výsledku nasadí je prozatím jen otázkou, ale je velká pravděpodobnost, že se ho v praxi skutečně jednou dočkáme. Přeci jen jde sice o netradiční technologii, ale zato by mohla zachránit několik životů.

Google auto chodec
Google auto chodec 2

*zdroj: živě.czmoney.cnn.com

 

Dnes nejčtenější

.