Zavřít reklamu

china-iconV posledních týdnech jsme vás informovali o probíhajícím soudním sporu v Číně, který začal když Apple přišel o svou ochranou známku na označení „iphone“. Dlouhotrvající soud Apple nakonec prohrál, načež se ale neostýchal s odvoláním a trváním na dalším pokračování tohoto procesu. Nyní se objevily nové informace o tom, jaké problémy Apple s čínskými zákony vlastně má, a jak se bude celá kauza dále pravděpodobně vyvíjet. Podle nově zveřejněných informací to ale Apple rozhodně nebude mít jednoduché, vzhledem k úrovni čínských zákonů.

Pekingský soud vyšší instance zamítl právní žádost Applu na exkluzivní právo využívat ochrannou známku „iphone“. Odkazoval se na obchodní zákon z roku 2001 a navíc namítl, že si tuto ochrannou známku zaregistrovala koželužnická společnost z Pekingu již v roce 2007. Tedy dva roky před oficiálním vstupem iPhonu na čínský trh.

Právní zástupce společnosti Xintong Tiandi Technology, která používá označení IPHONE na jejich kožených výrobcích, poukázal na fakt, že v době kdy si společnost nechávala ochrannou známku registrovat, nebyl pojem „iphone“ nějak neobvyklé známý a rozšířený. Společnost zažádala o zaregistrování této ochranné známky zhruba tři měsíce poté, co telefon vyšel ve Spojených Státech.

Hlavním bodem sporu je dle Applu zneužití této značky v prospěch čínské společnosti. Ta ovšem argumentuje tím, že v době kdy si o registraci ochranné známky zažádala, rozhodně nebyl výraz „iphone“ dostatečně proslulý/známý na to, aby nějak ovlivnil úspěch jejich produktů. A právě toto je hlavní kámen úrazu, okolo kterého se bude spor točit. Nejde totiž příliš dobře dokázat, jakou „sílu“ mělo označení iphone právě v této době.

Když se iPhone poprvé objevil na čínském trhu, byla to obrovská bomba a stal se extrémně populárním zařízením. Spor se ovšem datuje o dva roky předtím, kdy o jablečném telefonu nebylo v Číně rozhodně tolik povyku. Apple ovšem vidí problém v tom, že si sami značku iphone registrovali již v roce 2003. Podobná registrace, tentokrát na „i-phone“ se uskutečnila v roce 2004. Je tedy očividné, že je v tom pořádný zmatek a Apple bude mít ještě spoustu práce s tím, aby získal exkluzivitu zpátky na svou stranu. Jak to bude dál se uvidí, jelikož Apple zatím neuspěl ani u jednoho soudu, který to do této doby řešil. Společnost však uvedla, že tuto kauzu dovedou klidně až k nejvyššímu čínskému soudu.

iPhone 4 back FB

Zdroj: Appleinsider

Dnes nejčtenější

.