Zavřít reklamu

iPhone 6c iconKromě ojedinělých excesů – ano Apple Music, koukáme na tebe – je každé designové řešení Applu velmi promyšlené. Historicky to tak bylo vždy, jen si vzpomeňte na krásná těla Maců G3, nebo například u současných MacPro, na které je radost pohledět a zároveň jsou z konstrukčního hlediska geniální (i přes to že pro někoho vypadají jako odpadkový koš..). U iPhonů však vždy bylo vše dotažené ještě o úroveň výše. Bývalý vysoký manager Applu, Scott Forstall, se jednou chlubil tím, že má v kanceláři lupu, se kterou zkoumá každý pixel jednotlivých ikonek na ploše iPhonu. 

A jsou to právě ikony, které jsou ikonickým (haha) prvkem všech iPhonů, už od úplně prvního modelu. Jejich čtvercový a zaoblený vzhled je již léta stejný a rozhodně to nevypadá, že na této skutečnosti společnost plánuje něco měnit. Ještě aby ano, vzhledem k tomu že to byl Jobsův návrh. A nešlo jen tak o ledajaké rozhodnutí. Tvar ikon, a v podstatě i celého uživatelského rozhraní, je velmi promyšleným souborem designových řešení, které působí na uživatele rovnou na několika frontách. Jobs byl navíc velkým fanouškem oblých tvarů, což se projevovalo již od prvních produktů Apple (viz Apple Lisa – zařízení, které na sobě víceméně nemělo ostrou hranu).

imessage

Ano, může se to zdát lehce pošahané, ale je vědecky dokázané, že oblé tvary mají na psychiku člověka daleko lepší vliv, než ostře řezané obrazce. Mnoho designérů a psychologů tvrdí, že obrazce se zaoblenými rohy vnímají uživatelé podstatně přívětivěji, než ostré hrany a pravé úhly. Ostře řezané obrazce mohou negativně ovlivňovat myšlenkové pochody, jelikož kognitivní funkce mozku je vnímají jiným způsobem, než oblé hrany.

android-texting

Proto tedy ve všech Apple zařízení najdeme zaoblené tvary. Ikony na ploše iPhonů/iPadů/Maců? Textové bubliny zpráv? Kontextová menu při používání 3D Touch? Mohli bychom pokračovat dále, ale uživatelé zařízení Apple rozhodně ví, o čem mluvím. Nyní tedy musí být všem jasné, proč je všechno v ekosystému Applu oblé a že se tohoto designového přístupu společnost jen tak nezbaví. Pokud vás zaujalo téma oblých vs ostrých hran a jejich vlivu na lidský mozek, doporučuji tento článek.

iphone 6s - homescreen-fb

Zdroj: BGR

Dnes nejčtenější

.