Zavřít reklamu

apple-duha-rainbow-icon

Apple má fanoušky po celém světě, mezi ně se řadí i mladý Alex Jason, který se chystá již brzy otevřít své vlastní veřejné muzeum. Muzeum bude zahrnovat vzácné prototypy, včetně originálních poznámek Steva Wozniaka pro Apple II, a dokonce v jeho sbírce nalezneme Apple I s původními pracovními čipy. Vše začalo získáním iMacu G5, který Alex žijící v Maine chtěl původně využívat na hraní her a psaní úkolu. Apple se mu začal líbit, a tak to byl jeden z prvních exponátů do jedné z nejvýznamnějších sbírek produktů od Applu ve Spojených státech.

Alex řekl, že v jeho „Apple Orchardu“ nalezneme více než 250 produktů od společnosti Apple, z nichž si většinu koupil za peníze, které vydělal sečením travnatých ploch sousedů. „Jen jsem chtěl pěkný počítač. Zjistil jsem, že jsem ale získal starý počítač, který pro mě neměl moc velké využití. Proto jsem chtěl vytvořit sbírku a otevřít muzeum,“ řekl Alex. Muzeum je tedy téměř hotové. Alexovi byla darována stará Carnegie knihovna, kde společně s otcem rozprostřel produkty na více než 1000 metrů čtverečních. S rekonstrukcí včetně hledání bezpečnostních vitrín pomohli Alexovi jeho spolužáci ze střední školy. Alexovi je pouze 15 a mluví jako zkušený inženýr.

apple_orchard_web006-780x520

Existuje pravděpodobně několik tisíc Apple sběratelů po celém světě. „Tito lidé mají několik zařízení, které nemají pouze na skříni ve svém pokoji,“ vysvětlil Jonathan Zufi, jehož fotografická publikace iConic ukazuje historii produktů Applu. „Alex je úžasný kluk a určitě má masivní sbírku. Bude pravděpodobně mezi 20 největšími sběrateli Apple produktů světa,“ dodal Zufi.

První produkty nakoupil Alex přímo ve svém domovském státě. V jednom nákupu získal dokonce 10 počítačů včetně Apple 3 a joystiku, o kterém se ukázalo, že je jeden z prototypů. Alexův otec našel prototyp myši na eBay a dal ji Alexovi k narozeninám. V době, kdy měl Alex 55 produktů, se začal plán pro vytvoření nového muzeua rýsovat. Otec a syn se také zúčastnili počítačové show, kde Alex získal kontakty na ex-inženýry Applu, kteří do muzea věnovali taktéž prototypy. Na obrázku níže můžete vidět Alexe a jeho otce Billa.

apple_orchard_web005-780x514

Alex řekl, že inženýři si chtěli prototypy nechat, ale přesto byly ochotní jim najít dobrý domov. Alexův otec řekl: „Alex začal sekat trávníky a začal si kupovat více a více počítačů. Jsem hrdý na to, že našel vášeň a šel za ní. Mým úkolem je být co-pilot. Teď jsem se vzdal já své vášně (cyklistika) a pracuji s Alexem na muzeu.“ Sbírka zahrnuje všechny počítače, které kdy Apple vydal kromě vzácné Lisa I. Ve sbírce také mají otec a syn první MacBooky, prototypy Powerbooku, zelený plastový prototyp Color Classic. Nechybí samozřejmě ani produkty NEXTu, který Steve Jobs taktéž založil. Alex také má jeden ze 170 počítačů Apple I., jehož komponenty jsou v kufříku, který poskytl počítači ochranu a tím se vysvětluje funkčnost původních čipů. Původní majitel podle příběhu Alexe šel na konferenci IBM s kufříkem, ve kterém si následně Apple I. přinesl.

apple_orchard_web001-780x520

*Zdroj: Cultofmac.com

Dnes nejčtenější

.