Zavřít reklamu

viv_icon

Siri dnes využívá miliony lidí po celém světě. Bohužel, Česká republika se zatím Siri v Českém jazyce nedočkala. Možná vás překvapí, že hlasovou asistentku Siri nevytvořil přímo Apple, ale tři vývojáři, kteří byli financováni z organizace DARPA. Jejich Siri dnes nalezneme v každém iOS zařízení. The Washington Post napsal, že vývojáři Dag Kittlaus a Adam Cheyer jsou připravení příští týden představit asistentku, která bude vyspělejší než Siri a bude také zvládat mnohem složitější úkony, jmenovat se bude Viv.

Podle veřejně známých informací by měla Viv umět zarezervovat jízdenky, místo v restauraci nebo vám koupit lístek do kina. Vše pomocí jediného příkazu. Také by měla dokázat najít alternativu pokud například film na který chcete jít bude vyprodán. The Washington Post popsal, že Viv vám objedná například pizzu z nedaleké restaurace pouze pomocí hlasového příkazu, aniž byste museli otevírat nějakou aplikaci a pracně vybírat Pizzu kterou chcete. Což znamená, že jednoduše Viv řeknete, že chcete pizzu s danými ingrediencemi a ona vám najde tu nejlepší možnou variantu.

Hodně funkcí Viv bude umožněno především prostřednictvím integrace do aplikací třetích stran, mezi které patří Uber, květinářství One, SeatGuru, ZocDoc a Grubhub. Generální ředitel zmiňované služby Grudhub, Matt Maloney řekl, že uzavřel smlouvu se společností Viv Labs před dvěma lety, kdy byl ohromen myšlenkou vývojářů. Řekl, že žádná hlasová asistentka nedokáže zareagovat na žádost „Chci filmovou vstupenku, láhev vína a 10 tulipánů,“ což Viv dokáže.

Cílem Viv je nabídnou uživatelům způsob jak přirozeně komunikovat se službami pouze pomocí hlasu. Komunikace bude opravdu rychlá a bude připomínat rozhovor s reálnou osobou. Jeden z vývojářů řekl, že Steve Jobs měl jiné představy o první verzi Siri, ale společnost nebyla v tu dobu schopna jeho žádostem vyhovět.

Google a Facebook již projevili zájem o koupi Viv, ale není jasné, zda Kittlaus a Cheyer chtějí svou asistentku prodat. Tým Viv Labs se netají tím, že chce technologii integrovat do širokého spektra a ne pouze do jedné služby. Myslím si, že o Viv ještě hodně uslyšíme.

viv-800x533

*Zdroj: Macrumors.com

Dnes nejčtenější

.