Zavřít reklamu

iPhone 5s icon
O dlouhotrvajícím sporu mezi FBI a Applem, který se týkal odblokování telefonu teroristy ze San Bernardina, jsme vás informovali již mnohokrát. Celá kauza skončila tím, že se FBI podařilo, za pomoci hackerů, prolomit ochranu iPhonu 5c. Ve finále v telefonu žádné důležité zprávy nebyly a závěr byl takový, že metoda použitá pro prolomení telefonu funguje pouze na model 5c. Novější iPhony jsou už prý lépe zabezpečené. Vypadá to, že to ale není zcela pravda, protože právě vyšlo najevo, že se LAPD (Los Angeles Police Department) podařilo prolomit ochranu iPhonu 5S.

Los Angelským policistům se podařilo dostat do iPhonu 5S i přes to, že byl zablokovaný standardními bezpečnostními prostředky. Způsob, jakým se to policistům povedlo, zatím není zcela známý. Majitelem prolomeného iPhonu 5S je herec Michael Jay (kterého můžete znát například z Forresta Gumpa, nebo ze seriálu Shield), který je obviněný z vraždy své manželky v roce 2014.

Zajímavostí na tomto případu je, že se telefon podařilo odemknout v době, kdy FBI zápasila s prolomením iPhonu 5S. To se jí nakonec povedlo, ale novější iPhony byly prý vůči použité metodě odolné. Informace ze soudního příkazu ukazují, že si LAPD vyžádala asistenci forenzního experta na mobilní telefony, kterému se to podařilo.

iPhone 5S se dle záznamů podařilo prolomit 18. března, zatímco FBI ukončilo soudní proces až 28. října. Je tedy pravděpodobné, že v té době už FBI vědělo o prolomení prvního telefonu, ale stále doufali v to, že se Apple soudu podvolí a vytvoří systémový backdoor. Konkrétní informace o telefonu nejsou známy, tudíž se neví jaká metoda pro prolomení mohla být použita, ani jaká verze iOS byla na telefonu nainstalována.

iphone_fingerprint1-680x400

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.