Zavřít reklamu

Apple money logo icon

V Silicon Valley aktuálně sídlí mnoho velkých společností, konkrétně lze jmenovat například společnost Apple, Eelectronic Arts, Facebook, Google, Intel. První zmiňovaný Apple se několik měsíců potýká s klesající prodejností iPhonů, přesto ale společnost dominuje mezi společnostmi, které v Silicon Valley sídlí. Celkový zisk všech společností, které v údolí sídlí, činí 133 miliard amerických dolarů. Applu patří přibližně 40% z celkových zisků, což je 53,7 miliard dolarů za rok 2015.

Apple je také na prvním místě co se příjmu týče, protože loni si obstaral 234 miliard dolarů. Na druhém místě se umístil Google, respektive společnost Alpahabet, která Google vlastní. Příjmy společnosti Alphabet byly „pouze“ 74 miliard dolarů. I když prodejnost iPhonu klesá, tak měl Apple v roce 2015 oproti roku 2014 větší příjmy o 9,3 miliard dolarů. Apple taktéž zvýšil své hotovostní a portfoliové investice o 16%, přesto se ale dluh Applu zvedl téměř o 70% oproti roku 2014. Dluh Applu činí 64,4 miliard dolarů a to kvůli již zmiňovaným investicím.

Jak již bylo řečeno, očekává se, že příjmy a tím i zisky Applu budou v roce 2016 mírně klesat. Uznávaný analytik Ming-Chi Kuo ze společnosti KGI Securities předpokládá, že se Applu podaří prodat od 190 do 205 milionů iPhonů. Kuo odhadl, že tím Apple prodá o 20% iPhonů méně. Hlavním důvodem bude podle Kua nízká atraktivnost iPhonu 7, který by měl být představen na podzim tohoto roku. Kuo na závěr své zprávy dodal, že prodejnost nového iPhonu SE se v celkových číslech příliš neprojeví.

Zahájení prodeje relativně levného iPhonu SE zajistilo, že Apple má opět mnohem větší podíl na čínském trhu. iPhone ovlivnil negativně prodeje značek Huawei, Xiaomi, Vivo a Oppo,” napsal DigiTimes. S předchozí větou Kuo souhlasí, ale prodejnost podle něj nedokáže pokles prodejnosti zvrátit. Přesto zatím přesná čísla prodejnosti ani podílu neznáme, protože společnost je nezveřejnila.

happy tim cook

*Zdroj: 9to5mac.com

Dnes nejčtenější

.