Zavřít reklamu

Steve Wozniak iconSpoluzakladatel Applu, Steve Wozniak, se nechal slyšel, že by Apple a všechny ostatní společnosti na světe měly platit stejnou 50% sazbu daně, která by měla být méně nespravedlivá. V rozhovoru pro BBC Wozniak, který opustil Apple v roce 1986, řekl, že každá společnost na světě by měla platit stejnou sazbu daně, stejně jako každý jednotlivec. „Mám hodně práce, hodně cestuji a platím více než 50% daň z čehokoliv a věřím, že je to součástí života.“

Daňové úniky se dostaly zpět do popředí při nedávném odhalení společnosti Panama Papers, kde ve velkém unikaly dokumenty. To ukázalo, jak moc se dá využít daňových rájů k tomu, aby skryly své bohatství. Na otázku ohledně maximalizace zisku a daňových rájích, Wozniak odpověděl, že on sám nikdy neměl zájem o vydělávání velkých peněz, narozdíl od svého byvalého kolegy Steva Jobse.

„Jobs začal s Apple Computers kvůli penězům, to byla jeho velká věc a to bylo nesmírně důležité, rozhodující a dobré. Ale nepřemýšleli jsme nad tím, jak odjedeme na Bahamy a budeme tam mít speciální účty, abychom tak skrývali své peníze,“ řekl Woz.

Na otázku, zda se obává, že se Apple dostane daleko od svých původních principů a bude se snažit platit co nejnižší daně, Wozniak odpovědel: „Společnost jsme založili v roce 1976 a věděli jsme, že bychom mohli být celosvětový podnik, který prodává velké množství počítačů a prostě jsme počítali s tím, že za to budeme muset platit daně. To, že jsou daně pro společnosti rozdílné od těch pro obyčejné lidi, to je to, co mě dodnes trápí.“

Apple je jednou z několika nadnárodních společností, které se týkaly možné daňové úniky v Evropě. V září 2014  Evropská komise kailfornskou společnost obvinila z přijímání nezákonné státní podpory z Irska, kde údajně platil sníženou sazbu daně ve výši zhruba 1,8% z jeho zámořských zisků. Při březnovém slyšení daňového výboru Evropského parlamentu, Apple prohlašoval, že byl největším daňovým poplatníkem na světě. V roce 2015 zaplatil na daních po celém světě 13,2 miliardy dolarů, se sazbou daně 36,4%.

Začátkem tohoto měsíce, kandidát na na prezidenta Spojených států, Bernie Sanders, řekl, že si přeje, aby se Apple tolik nevyhýbal odvodu daní a přesunul část své výroby do USA. Tim Cook již dříve uvedl, že Apple platí všechny daně, které má.

bbc_steve_wozniak

*Zdroj: macrumors

Dnes nejčtenější

.